Waarom bepaalde medicijnen niet zo goed werken bij donkergekleurde mensen

pillen medicijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- De respons van een individu op medicatie kan beïnvloed worden door vele factoren, waaronder genetica, levensstijl en zelfs etniciteit.

Er is vastgesteld dat sommige medicijnen verschillend werken bij personen van verschillende etnische achtergronden.

Een arts uit Den Haag legt aan GFC Gezondheid uit dat bijvoorbeeld bepaalde bloeddrukmedicijnen, zoals bètablokkers. ACE – remmers en ARB’s, minder effectief kunnen zijn bij Afro-Surinamers in vergelijking met Kaukasiërs.

Aan de andere kant hebben thiazide- diuretica en calciumkanaalblokkers, zoals amlodipine, vaak een gunstiger effect bij donkergekleurde mensen.

De redenen voor deze variabiliteit kunnen genetisch zijn, zoals verschillen in genen die betrokken zijn bij medicijnmetabolisme, of verschillen in receptorexpressie.

Andere oorzaken kunnen sociaaleconomisch of omgevingsgerelateerd zijn.

Om optimale gezondheidsuitkomsten te garanderen, passen artsen soms medicatieplannen aan op basis van etniciteit.

Persoonsgerichte geneeskunde, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke genetische make-up van een individu, wordt steeds meer de norm.

Door genetische tests kunnen artsen voorspellen hoe een patiënt op een bepaald medicijn zal reageren en kunnen ze de medicatie dienovereenkomstig aanpassen.

Het is volgens de medicus belangrijk om te benadrukken dat etniciteit slechts één van de vele factoren is die de reactie van een patiënt op medicatie beïnvloeden.

Het ultieme doel is om de juiste medicatie voor elke individuele patiënt te vinden, ongeacht hun etnische achtergrond.