GFC LIFESTYLEREDACTIE- In Suriname werd onlangs gespeculeerd op sociale media of het verstandig zou zijn om lijfstraffen, onder andere zweepslagen, in te voeren in een poging om de criminaliteit in het land in te dammen.
Een criminoloog uit Nederland zegt in gesprek met GFC dat dergelijke straffen echter geen bewezen preventieve werking hebben.
Wij wijst op een studie gepubliceerd in het Journal of Comparative Law and Policy. Die onderzocht het verband tussen het gebruik van lijfstraffen en criminaliteitscijfers.
Het onderzoek vond geen aanzienlijke daling van misdaadcijfers in landen waar lijfstraffen worden gebruikt.
De resultaten suggereerden dat er andere, complexere factoren meespelen bij het beheersen van criminaliteit dan alleen de strengheid van de straffen.
Hoewel lijfstraffen in sommige culturen als een effectief afschrikmiddel worden beschouwd, roepen mensenrechtenorganisaties bovendien op tot afschaffing van deze praktijken, omdat ze als inhumaan en vernederend worden beschouwd.
Verder wijzen experts op het belang van preventieve maatregelen, zoals onderwijs, armoedebestrijding en sociale re-integratieprogramma’s, als effectievere methoden om misdaad te verminderen.
Het debat gaat door, maar dit onderzoek draagt bij aan het groeiende bewijs dat een hardhandige aanpak van strafrechtelijk beleid niet noodzakelijkerwijs leidt tot minder criminaliteit.
Integendeel, het suggereert dat we ons misschien meer moeten richten op sociaal beleid om misdaad effectief aan te pakken.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com