GFC NIEUWSREDACTIE- Het is al geruime tijd duidelijk dat er steeds meer gevallen van dengue zijn. Niet alleen in Suriname, maar ook in andere delen van het Caribisch gebied.
De gebieden waar het grootste aantal van deze gevallen werd gerapporteerd, zijn Paramaribo Noord en Kwatta. Dengue type 3 is na ongeveer twintig jaar weer in Suriname opgedoken.
Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, kan leiden tot hoge koorts, ernstige hoofdpijn en gewrichtspijn.
In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot een levensbedreigende situatie genaamd dengue-hemorragische koorts, die bloedingen, bloedplaatjesverlies en bloedvatlekkage veroorzaakt.
Het Ministerie van Volksgezondheid roept op om vooral kinderen te beschermen tegen deze variant, omdat zij het meest vatbaar zijn.
Het schoonhouden van broedplaatsen zou door de samenleving als prioriteit moeten worden gezien.
Bescherming tegen dengue kan worden bereikt door het verminderen van de blootstelling aan muggen.
Dit kan onder andere door het gebruik van muggenspray, het dragen van beschermende kleding en het installeren van muskietennetten in woningen.
Ook is het cruciaal om de broedplaatsen van muggen, zoals stilstaand water, te elimineren. Door deze maatregelen kan de verspreiding van dengue worden vertraagd en de impact op de volksgezondheid worden verminderd.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com