Roep om marteltactieken van Bouterse toe te passen in strijd tegen criminaliteit wordt luider

Marteling

GF Op sociale media klinkt de roep om de marteltactieken van voormalig legerleider en president van Suriname, Desi Bouterse, toe te passen in de strijd tegen criminaliteit steeds luider.

Volgens verschillende voorstanders was Bouterses methode uiterst effectief. Zij zijn van mening dat deze in het huidige tijdperk een goede oplossing zou kunnen zijn om het aantal geweldsdelicten in Suriname significant te reduceren.

Na de militaire staatsgreep in 1980 onder leiding van Bouterse veranderde de behandeling van criminelen in Suriname drastisch. De nieuwe machthebbers introduceerden lijfstraffen bedoeld om een afschrikkend effect te hebben op de bevolking.

Één van de meest controversiële methodes was het publiekelijk vastbinden van verdachten en hen blootstellen aan de genadeloze zon, zonder toegang tot water of andere vloeistoffen.

De verdachten kregen bovendien talrijke zweepslagen die een immense pijn veroorzaakten, wat te merken was aan hun extreem luide pijnkreten.

Deze beproevingen werden vaak gefilmd en uitgezonden op nationale televisie, bedoeld als een afschrikwekkende waarschuwing voor degenen die overwogen de wet te overtreden.

Deze grimmige uitzendingen gaven de bevolking een schokkend inzicht in de harde aanpak van criminaliteit. Deze praktijken, uiterst controversieel, leidden tot grote bezorgdheid over mensenrechten.

Veel mensen zagen deze straffen als onmenselijk en vernederend, wat bijdroeg aan de publieke opinie tegen de militaire regering.

Hoewel het doel was om criminaliteit te ontmoedigen, zorgde de brutaliteit van deze aanpak ervoor dat veel mensen de regering als de echte dader zagen. Deze periode blijft volgens critici een donkere bladzijde in de geschiedenis van Suriname.

Foto ter illustratie.