OPINIE- Het recente artikel genaamd “How Exxon captured a country without firing an shot” zou een eyeopener en een ernstige waarschuwing moeten zijn voor onze autoriteiten.
Het belicht het belang van zorgvuldige onderhandelingen en overeenkomsten bij toekomstige olie-exploratieactiviteiten.
De huidige situaties in ons buurland Guyana, die zich ook voordoen in vele opkomende olielanden, zouden goed gevolgd moeten worden om ervan te leren.
Dit om ons land te beschermen tegen catastrofale gebeurtenissen en economische neergang, die het volk voor lange tijd in diepe ellende kunnen storten.
Wat we zien, is de grootschalige corruptie waarbij besluitvormers, autoriteiten en instellingen hun eigen belangen boven die van de samenleving plaatsen.
In het artikel staat letterlijk: “Guyana is op weg om Exxon’s belangrijkste wereldwijde olieproducent te worden. Waar het bedrijf eindigt en de regering begint, wordt steeds onduidelijker.”
Rechter Kissoon heeft in een opzienbarende uitspraak van 56 pagina’s Esso, een dochteronderneming van Exxon, als “onoprecht en bedrieglijk” beoordeeld en de EPA (de milieuautoriteit van Guyana) als “verwaarloosd, meegaand en onderdanig”.
De EPA wordt ervan beschuldigd de vereisten van haar eigen vergunningen niet te handhaven door nooit een garantie te eisen van Exxon of Esso dat ze alle kosten in verband met een mogelijke olieramp zouden dekken.
Het risico is des te groter omdat het boorproject van Exxon in Guyana een offshore boorproject in diep water betreft, een activiteit met hoge risico’s.
De mogelijke gevolgen voor Guyana kunnen catastrofaal en verwoestend zijn. Zelfs Exxon’s eigen milieueffectbeoordelingen geven aan dat een ramp in Guyana olie zou kunnen sturen naar de stranden van 14 verschillende Caribische eilanden.
Deze eilanden, grotendeels afhankelijk van visserij en toerisme, zouden Guyana aansprakelijk kunnen stellen voor schade aan hun respectieve economieën. De kosten zouden astronomisch zijn.
Deze situatie benadrukt de noodzaak om elke beslissing van corrupte overheden – inclusief die van ons – met argusogen te volgen en kritisch te benaderen. Dit is voor Suriname actueler dan ooit, gezien de op handen zijnde olie-exploratieplannen.
Dharm Mungra
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com