Mensen doen zich vaak anders voor dan ze werkelijk zijn, vooral op sociale media

Ware gezicht

OPINIE- Het feit dat mensen complexe wezens zijn, met meerdere facetten van hun persoonlijkheid, is niets nieuws.

Soms zien we een collega die op het werk overkomt als vriendelijk, kalm en meegaand, terwijl deze persoon thuis een volledig ander gedrag vertoont.

Neem bijvoorbeeld een prominente figuur in Suriname. Binnen de gemeenschap wordt hij geprezen om zijn warme en aimabele persoonlijkheid.

Echter, volgens zijn dochter, was het thuisleven verre van aangenaam. Ze beschrijft haar opvoeding door hem en het samenleven onder hetzelfde dak als een ware hel. Een sentiment dat gedeeld wordt door haar broers, zussen en moeder. Dit illustreert de dualiteit die in een persoon kan bestaan.

Bijzonder genoeg, zien we een soortgelijke tweezijdigheid vaak terug in de online wereld, met name op sociale media. Wanneer ik naar opmerkingen kijk van mensen die ik persoonlijk goed ken, bemerk ik regelmatig dat ze hun authenticiteit lijken te zijn verloren. Hun online persona’s zijn soms niets meer dan façades.

Dit brengt ons bij een belangrijke levensles. Het is vaak moeilijker om iemand echt te begrijpen dan we aanvankelijk denken.

Dit onderstreept het belang van terughoudendheid bij het snel vertrouwen van mensen. Hoewel vertrouwen een fundamentele waarde is in menselijke relaties, moeten we waakzaam blijven.

De veelzijdigheid van het menselijk karakter, gecombineerd met de druk om een bepaald imago te presenteren, vooral in de digitale wereld, betekent dat de ware aard van een persoon vaak verborgen blijft onder oppervlakkige lagen.

Daarom is het wijs om mensen niet te snel te vertrouwen en een diepgaand begrip van hun karakter te ontwikkelen door tijd en ervaring.

S. Cruden

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud