Vanguard reikt diploma’s en certificaten propedeuse uit, ‘Geloof me, heleboel bedrijven wachten op ons’

vangaurd certficiaat

GFC NIEUWSREDACTIE- Zeventien studenten van het Vanguard Community College in Suriname ontvingen woensdagavond hun propedeusecertificaat voor het afronden van de eerste studiefase.

Van hen doorlopen zestien de School of Engineering en één de School of Education. Tien studenten hebben ook hun ‘associate degree’ behaald. Met deze opgedane kennis kunnen zij in principe al ‘uitstromen’.

Eén persoon ontving zijn bachelorsdiploma voor de studierichting ‘schoolmanagement’ aan de School of Education.

“Gelooft u me, er zijn een heleboel bedrijven die wachten op de groep die moet afstuderen. Ik weet bijna zeker dat we allen een plek zullen vinden.” Een goedlachse en zelfverzekerde Nikita Ceder (33) over haar toekomstperspectieven. Zij ontving haar propedeusecertificaat voor ‘proces engineering’.

Ceder is labmedewerker bij de SWM. “Heel veel opgestoken. Er waren veel leuke praktische opdrachten”, zegt ze over de propedeusefase van het Vanguard. Ze hoopt met haar opleiding intern hogerop te komen. “Maar proces engineering is breed, dus we kunnen ook onze bijdrage leveren binnen de olie- en gasontwikkeling. We gaan hoe dan ook onze bijdrage leveren.”

Dat sluit aan op de aansporing van directeur Yuro Dipotaroeno. Die zei tijdens zijn toespraak: “Suriname heeft meer hoger opgeleide mensen nodig om uit deze sociaaleconomische malaise te geraken. We moeten meer produceren en meer ontwikkelen.”

Het verschil maken

De missie van Vanguard is bijdragen aan de economische ontwikkeling van Suriname. Het afsluitend ‘Associate-project’ van het tweede jaar bij de School of Engineering, uitgevoerd door de studenten, is gericht op hoe productie te verhogen en import te beperken.

“Suriname heeft jou heel hard nodig om het verschil te maken in alles wat je doet”, moedigde Dipotaroeno de studenten aan de eindstreep van bachelor te halen.

Dat verschil begint al in de opleiding van Vanguard, met een duidelijke ‘koppeling tussen theorie en praktijk’. “Daarom heb ik voor Vanguard gekozen; het is de enige school waar ik zie dat theorie direct aansluit op praktijk”, deelt Karan Binda (25) zijn ervaring. Hiervoor studeerde hij procestechniek op het NATIN.

Behalve zijn propedeuse heeft hij ook zijn ‘associate degree’ gehaald. Daarmee kan hij met de opgedane kennis op het Vanguard in principe nu al ‘uitstromen’ naar de praktijk. “Natuurlijk is het raadzaam verder te gaan om je bachelor in engineering te halen”, geeft Binda zijn doel aan. Hij werkt bij Newmont als proces operator. Nu is hij ook supervisor.

“Dankzij mijn opleiding heb ik meer verantwoordelijkheden gekregen. Ik ben beter geworden in de competenties die ik heb opgedaan. Daardoor ben ik verder gegroeid in mijn werk. Bij mij aan het werk doen we aan waterbehandeling. Dat zijn namelijk reactoren die chemicaliën gebruiken. Dus mijn theorie kan ik heel goed toepassen binnen mijn werk in de praktijk.”

Dat vindt ook Ceder: “De manier van lesgeven, de hele goede kwalitatieve boeken die we krijgen. De mensen die hier doceren zijn niet alleen docenten, maar werken ook nog in het veld in hun vakgebied. Dat maakt dat je ook praktische kennis van ze meekrijgt, waardoor je anders bent dan de rest.”

Soft skills

Bij Vanguard wordt niet alleen gewerkt aan technische competenties. Modules als ‘persoonlijke effectiviteit’, ‘kritisch denken’ en ethiek’ – de zogenoemde ‘soft skills’ – zijn even belangrijk. “We hebben allemaal deze soft skills nodig om beter te presteren, discipline op te brengen, om een verschil te maken”, betoogde directeur Dipotaroeno.

Student Marisa Morgenstond (26) beaamt het. “Ik ben eigenlijk verlegen. Als ik het vergelijk met het begin, zie ik nu wel het verschil. Ik ben echt uit die comfortzone gekomen. Want je krijgt ook veel met betrekking tot zelfreflectie en dat soort dingen, waaraan je moet werken. Het heeft zeker geholpen.”

Morgenstond studeerde hiervoor mijnbouw op het NATIN. “Mijnbouw is heel breed en ik wilde me meer specialiseren. Ik wil graag in de olie- en gasindustrie werken als proces engineer. Daarom doe ik het.”

Overhandiging labinstrumenten

Bij de certificaat- en diploma-uitreiking waren ook aanwezig vertegenwoordigers van Staatsolie en haar Maleisische partner PETRONAS. Dipotaroeno dankte hen voor de machines en apparaten die zij sponsoren. “Want zij dragen bij aan het waarborgen van kwaliteitsvol onderwijs.”

Na de certificaatuitreikingen was er de overhandiging van labinstrumenten door Zameri Baseri, directeur van PETRONAS Suriname E&P B.V. Deze zijn bestemd voor het elektrolab, het chemielab en het WTB-lab (werktuigbouwkunde) van Vanguard.

“Dit is onderdeel van onze community outreach-programma”, zegt Baseri. “Dat doen wij overal zo waar wij ondernemen. We hebben begrepen dat voor Suriname onderwijs heel belangrijk is. Vandaar onze bijdrage aan het Vanguard Community College.”

Samen met Staatsolie selecteert PETRONAS de outreach-projecten die passen bij ‘hun vereisten’. “Voor Suriname, om vooruit te gaan, heb je gekwalificeerd personeel nodig”, zegt Baseri.

“Bij ons gaat het om mechanica, chemicaliën, elektronica en elektro. We geloven dat Vanguard de visie heeft om gekwalificeerde mensen af te leveren. Ze zijn in de juiste richting en wij zijn trots om dat te ondersteunen.”

Het Vanguard Community College neemt deel aan de Jongeren Informatiebeurs van 14 tot en met 16 juli in de Anthony Nesty Sporthal.

Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen zich bij onze stand laten informeren over de verschillende studiemogelijkheden bij Vanguard.