Diepzee mijnbouw kan Suriname schatrijk maken?

booreiland olie

GFC NIEUWSREDACTIE- De toenemende confrontatie tussen onder andere China en het Caribische eiland Jamaica roept vragen op of het inderdaad ook mogelijk is om voor de kust van Suriname materialen te winnen uit de zeebodem.

Een nieuwe golf van goudkoorts staat op het punt de wereld te overspoelen, niet op het land, maar op de zeebodem.

Volgens deskundigen kan de diepzee mijnbouw binnen twee jaar in volle gang zijn.

De wereldwijde vraag naar mineralen is groot en blijft stijgen. Een belangrijke trend die de vraag naar bepaalde mineralen stimuleert, is de wereldwijde transitie naar een groenere economie.

De Metals Company, gevestigd in het Canadese Vancouver, is een van de bedrijven die staan te popelen om te beginnen met de mijnbouw tegen eind 2024 of 2025.

Materialen als kobalt, nikkel en lithium zijn cruciaal voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en energieopslag. Zilver komt bijvoorbeeld van pas bij het maken van zonnepanelen. En koper voor de elektriciteitsinfrastructuur.

Volgens experts is diepzeemijnbouw mogelijk in elke maritieme regio waar zich diepwatermineralen bevinden.

Wel staat de Atlantische Oceaan minder bekend om diepzeemijnbouwbronnen in vergelijking met bijvoorbeeld de Stille Oceaan.

Het is echter mogelijk dat er onderzoek moet worden gedaan om te bepalen welke bronnen zich specifiek langs de kust van Suriname bevinden.

Foto ter illustratie.