Waarom tieners nog vaak foute beslissingen nemen: hun brein is niet volgroeid

GFC. Nieuws uit Suriname

OPINIE- Tieners staan erom bekend dat ze soms impulsieve of onverstandige beslissingen nemen.

Hoewel we dit gemakkelijk kunnen toeschrijven aan een gebrek aan ervaring of verantwoordelijkheid, wijst neurowetenschappelijk onderzoek op een biologische factor: het tienerbrein is nog in ontwikkeling.

Het menselijk brein is niet volledig ontwikkeld tot in de vroege tot midden twintig, waarbij de prefrontale cortex – het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor complexe cognitieve gedragingen, persoonlijkheidsuitdrukking, besluitvorming en sociaal gedrag – als laatste rijpt.

Dit gebied van het brein speelt een cruciale rol bij het maken van weloverwogen en rationele beslissingen.

Voor tieners betekent dit dat hun vermogen om risico’s te evalueren, de gevolgen van hun acties te overzien en impulsen te beheersen, niet volledig is ontwikkeld.

Ze vertrouwen meer op het emotioneel geladen limbisch systeem, wat kan leiden tot meer impulsief gedrag en risicovolle beslissingen.

Dit betekent echter niet dat tieners gedoemd zijn om foute beslissingen te nemen. Integendeel, deze periode van cognitieve ontwikkeling is ook een tijd van leren, experimenteren en groeien.

Het is belangrijk dat we tieners begeleiden en ondersteunen tijdens deze cruciale periode, hen helpen om vaardigheden voor besluitvorming te ontwikkelen en hen te leren de consequenties van hun acties te overwegen.

Uiteindelijk is het niet alleen de rijping van het brein die bepaalt of een beslissing ‘goed’ of ‘fout’ is, maar ook de ervaringen, waarden en context waarin de beslissing wordt genomen.

Laten we niet vergeten dat fouten ook waardevolle leermomenten zijn, die bijdragen aan de vorming van volwassen besluitvormingsprocessen.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud