Goudkust vindt bericht over uitzetting 30 gouddelvers Sarakreek eenzijdig en dreigt met gerechtelijke stappen

delfstof goud

GFC NIEUWSREDACTIE- Naar aanleiding van het bericht “Plusminus 30 gouddelvers Sarakreek worden met uitzetting bedreigd” in een Surinaamse krant van 16 juni voelt Goudkust zich genoodzaakt acties te ondernemen en een schadeloosstelling te eisen.

Het bericht heeft volgens Goudkust een opruiende en haatzaaiende karakter enerzijds en leidt tot reputatieschade anderzijds. Dit omdat de fundamentele principe van hoor en wederhoor manipulatief werd toegepast.

Ten onrechte, zonder deugdelijke toepassing van het hoor- en wederhoor principe, suggereerde desbetreffende krant dat gouddelvers door de politie werden verwijderd, omdat ze werkten op concessies van Goudkust.

Het artikel suggereert dat deze dochteronderneming van Yokohama (middels oneigenlijke invloed) de politie aanstuurt.

“Deze suggesties leiden tot negatieve gevoelens en haat, die resulteren in gebeurtenissen als die in Pikin Saron.
Echter, ze leiden ook tot internationale reputatieschade, die gevolgen hebben op de internationale due diligence procedures die in het internationale zakendoen thans verplicht zijn. Suriname als land verliest hierdoor nationaal inkomen en internationale groeimogelijkheden,” aldus de directie van Goudkust in een communiqué.

Indien er contact met de politie of anderen was geweest, had men geweten dat het hier om een algemene operatie ging. Er worden al jaren aangiften gedaan van berovingen, bedreigingen, afpersingen, mishandelingen en bendevorming.

Ook Goudkust heeft vorig jaar, nadat haar werknemers tot twee keer toe met de dood bedreigd en/of mishandeld waren door bendes, aangifte gedaan. Zij heeft de politie, Ordening Goudsector (OGS), de District Commissaris, het Openbaar Ministerie en de Ministerie van Defensie achtereenvolgend aangeschreven, zonder resultaat. De politie kon vanwege drukte en middelentekort toen, niet optreden.

Na jaren van meerdere aangiften over berovingen en bedreigingen besloot de politie nu op te treden. De districtscommissaris geeft aan dat er acties van de politie zijn. Niets over het verwijderen van illegalen op de concessie van Goudkust.

De journalist van de krant begreep van ene heer Hardley dat de politie ook hem verwijderd had, omdat hij op een concessie van Goudkust bezig was. Hij zei dat de concessie hem toebehoorde en dat dit gebied het leefgebied van drietal dorpen vormden. De journalist onderzoekt deze uitspraken helemaal niet en pent het gemakshalve neer.

Op zaterdag 10 juni belt hij een nummer van Goudkust op. Hij krijgt een werknemer (pas drie weken in dienst) van de HRM-afdeling. Uiteraard wist zij niets en beloofde zij uiteindelijk, nadat hij behoorlijk tekeerging omdat hij telefoonnummers van de leidinggevenden wilde, dit te zullen doorgeven aan het management. Er zou uiterlijk op maandag gereageerd worden, beloofde zij. De verantwoordelijke leidinggevende was afwezig. Door de werkneemster is nooit gezegd dat via Facebook contact zou worden gemaakt.

Allereerst moet Goudkust kwijt dat de acties op dit moment, niet gaan om concessiegebieden van- of in verband met Goudkust. Dit zijn algemene acties vanuit de overheid naar aanleiding van aangiften in verband met berovingen en bedreigingen.

Goudkust, inderdaad zijnde een lid van de Yokohama Group, voldoet aan alle nationale wetten, regels en beleid en aan alle internationale vereisten en guidelines.

Goudkust streeft ook naar inclusiviteit in de goudsector, waarbij elke binnenlandbewoner, mits zij zich houdt aan wet- en regelgeving, voordelen aan moet hebben. Dit leidde ertoe dat zij voor een enorme ontsluiting van het gebied zorg draagt en de illegale goudzoeker wil registreren en includeren.

Nooit en te nimmer heeft Goudkust gevraagd om uitzetting of uitsluting van illegalen, integendeel. Wel vindt zij dat, om als land economische voordelen uit deze sector te halen, met name de bendes opgeruimd moeten worden. Men moet op alle niveaus letten op de ‘ease of doing business’.