GFC NIEUWSREDACTIE- Het Nederlands kabinet heeft maandag officieel excuses aangeboden aan de nabestaanden van Anton de Kom.
Deze Surinaamse activist, verzetsstrijder en schrijver werd in de jaren 30 van de vorige eeuw opgesloten en verbannen nadat hij als staatsgevaarlijk werd bestempeld.
De excuses zijn namens het kabinet aangeboden door Wopke Hoekstra, de minister van Buitenlandse Zaken in Nederland. De twee nog levende kinderen van De Kom, Judith en Ad, werden ontvangen door de minister.
Naast de excuses, wordt ook aan eerherstel gedaan. Zo wordt een leerstoel op de Vrije Universiteit naar hem vernoemd.
Het leed dat er is aangedaan aan de activist en zijn familie, zijn benadrukt tijdens het gesprek. Hoekstra betitelde De Kom als ‘een dappere man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid’.
Eén van de kleinzonen van Anton de Kom, Marcel de Kom, zegt dat er vanuit de familie verschillende inspanningen zijn geweest om het onrecht dat is aangedaan, recht te trekken. Zo zijn er verscheidene brieven gestuurd, ook naar de Nederlandse Tweede Kamer. Echter was er toen geen voedingsbodem voor.
“Men wilde dat toen niet. We zeiden altijd van zeg sorry, biedt je excuses aan want het heeft ook tot mijn generatie doorgewerkt”, zegt Marcel aan ABC. De kleinzoon zegt dat de excuses een emotionele impact hebben. ‘Je krijgt kippenvel, er is iets afgesloten dat zolang gespeeld heeft’.
Marcel herdenkt zijn grootvader als een simpele man die veel wilde bereiken. Hij zag dat er iets niet klopte in Suriname. “Gaandeweg is hij dat onrecht gaan zien. En dat mocht hij niet uiten; zeker als een gekleurde persoon”.
De Kom heeft vooral tegen kolonialisme en racisme gestreden. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een verzetsstrijder. Uiteindelijk werd hij in een concentratiekamp geplaatst waar hij in 1945 stierf aan de gevolgen van Tuberculose.
Foto: Excuses aangeboden aan nazaten van Anton de Kom. (v.l.n.r.: Wopke Hoekstra, Judith de Kom, Ida Does, Ad de Kom). Foto: Ida Does
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com