INGEZONDEN-Â Het is een waarneming die veel voorkomt: Surinamers die hebben gekozen voor een leven in Nederland worden doorgaans beschouwd als minder terughoudend in hun communicatie.
Surinaamse Nederlanders, na voldoende tijd in Europa doorgebracht te hebben, tonen minder verlegenheid en terughoudendheid en zijn vaak in staat hun gedachten vrijelijk te uiten.
Ze communiceren onbevreesd, ongeacht mogelijke consequenties, met een assertiviteit en directheid die mogelijk controverse kan uitlokken of verschillen van de overtuigingen van anderen.
Veel mensen in Suriname worstelen echter met een gebrek aan assertiviteit, dat mogelijk veroorzaakt wordt door verschillende factoren.
Deze factoren omvatten, maar zijn niet beperkt tot, een lage eigenwaarde, angst voor afwijzing of confrontatie, en invloeden vanuit de cultuur of opvoeding.
Een aanzienlijk aantal mensen in Suriname heeft in hun opvoeding geleerd om hun gevoelens of behoeften te onderdrukken om conflicten te vermijden. Anderen kunnen zich onzeker voelen over hun eigenwaarde en prioriteit geven aan de belangen van anderen boven die van henzelf.
Onze cultuur, die bescheidenheid en conformiteit waardeert, kan ook bijdragen aan de beperkte mate van assertiviteit.
Echter, assertiviteit is een vaardigheid die kan worden ontwikkeld, zoals blijkt uit de ervaringen van Surinaamse Nederlanders, en kan worden aangescherpt door langere tijd in een omgeving zoals Nederland te verblijven.
S. Cruden
DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com