GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Recentelijk werd er veel kritiek geuit op de Surinaamse minister van Volksgezondheid.
Hem wordt verweten een donatieverzoek te hebben gericht aan Nederland voor medicijnen die nog bruikbaar zijn. Maar, zo beweren kwaadsprekers via sociale media, de middelen zouden niet voldoen aan de veiligheidscriteria.
GFC Gezondheid vroeg aan een deskundige in Amsterdam, Nederland, of het wel gebruikelijk is dat landen dergelijke verzoeken richten?
Aan GFC wordt uitgelegd dat het niet ongewoon is dat rijkere landen medische hulp verlenen aan landen in de derde wereld, waaronder het doneren van medicijnen.
Dit wordt vaak gedaan als onderdeel van humanitaire hulp of ontwikkelingssamenwerking. Echter, het is cruciaal dat de gedoneerde medicijnen aan bepaalde normen voldoen.
Ze moeten van goede kwaliteit zijn, geschikt voor de ziektes die in het ontvangende land voorkomen en niet op het punt van vervallen staan.
Volgens hem zijn er Internationale richtlijnen, zoals die van de Wereldgezondheidsorganisatie, opgesteld om ervoor te zorgen dat medicijndonaties ethisch en effectief worden uitgevoerd.
“En ik kan u verzekeren dat Nederland zich strikt houdt aan alle geldende protocollen. De kans is heel klein, eigenlijk nihil, dat ons land vervallen of ongeschikte medicijnen schenkt aan welk land dan ook”, meent hij.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com