GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu werd tijdens een bezoek van regeringsfunctionarissen aan Brokopondo geschoffeerd door delen van de Saramaccaanse gemeenschap die niet in dialoog wensen te gaan.
De minister kreeg de gelegenheid niet om een reactie te geven, omdat de mensen meteen wegliepen en zeiden dat er niet te onderhandelen valt omdat daar hun gebied is.
De meningen over de houding van de bewoners zijn verdeeld. Lees hieronder enkele reacties:
“Wat ik niet begrijp is nu het verkeerd gaat en er contaminatie heeft plaatsgevonden willen, jullie alles weg van het gebied. Jullie eigen mensen hebben dit veroorzaak. Jullie eigen bootsmannen omwille van geld en hebzucht. Als jullie de mensen niet hadden geholpen om te transporteren, had je dit niet. ‘Now a tori faya’ is het de regering schuld. Neem eerst de veroorzaker. De chinezen kunnen niet zomaar op het meer.”
“Ik begrijp haar boosheid volkomen, maar het is en heet nog steeds Suriname en valt onder de Surinaamse regering.
Het is Surinaams grondgebied. Dat grondrecht dat ze hebben, betekent niet dat ze internationaal onafhankelijk verklaard zijn. Mevrouw ga weer in gesprek en blijf zakelijk, want met emoties onderhandelen, bereik je niks voor je volk. Het beoogde doel is niet bereikt. Uiteindelijk ligt het gif nog steeds daar. Zolang het gif daar ligt, is iedere dag er 1 teveel! Ook complimenten voor deze minister, want hij blijft correct en respectvol. Brunswijk had deze vrouw geschopt of bij de keel gegrepen.”
“Die beste mevrouw is echt niet arrogant. Zij wonen in dat gebied dat nu een gevaar geworden is. De president had allang daar moeten gaan om zich te oriënteren en opdrachten te geven. Jij woont zeker niet in dat gebied en vp doet nog minder. Waarom willen ze geen deskundige halen uit het buitenland voor onderzoek? Toen met SLM was de Haan er toch en nu??? Nee want ze gaan niet kunnen omkopen als de Haan en bang dat er veel meer boven water zal komen.”
“Jaren wordt er kwik en cyanide gebruikt in het binnenland en niemand zegt wat. ‘Omen moni e mek’ onderling. Nu het probleem uit de hand is gelopen dan na schuld fu regering!!! Houden jullie op! Basja en kapitein krijgen hun commissie. Een gemeenschapsbos wordt onder de dorpelingen verdeeld om goudwinning te doen. Onderling vechten ze. Vervolgens brengen zij Brazilianen en andere mensen in het gebied om te werken. Geen toezicht, bandeloosheid!!! Een ieder voor zichzelf. Alleen maar hebzucht. Geen controle van de stad, want niemand wilt belasting betalen. Als dat niet genoeg is, roven en doden ze mekaar om goud. Die binnenlandbewoners moeten ook eerlijk zijn en problemen die zij ook zelfs hebben gecreëerd zelf oplossen, in plaats om vinger te wijzen.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com