Grote kans dat Nederland een comeback van ex- president Bouterse dwarsboomt

Binnenhof Den Haag

INGEZONDEN- Binnen de gelederen van de partij van de voormalige president van Suriname, Desi Bouterse, de Nationale Democratische Partij(NDP), zijn er nog steeds personen die hopen dat hun voorzitter een comeback maakt als staatshoofd.

Ook binnen de Surinaamse samenleving wordt de roep naar een sterke leider die meer binding heeft met de gewone man en vrouw van de straat steeds luider.

Maar hoe groot is de kans dat Bouterse na de komende verkiezingen terugkeert? En zal Nederland subtiel haar invloed gebruiken om hem en de NDP tegen te werken?

De Nederlandse regering heeft in het verleden de banden met deze Surinaamse leider verbroken vanwege ernstige zorgen over de rechtstaat en mensenrechten in Suriname.

Den Haag heeft altijd benadrukt dat het verbeteren van de betrekkingen met ons land afhankelijk is van vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat en zal niet afwijken van dit standpunt.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de Nederlandse staat er in 2025 alles aan zal doen om Bouterse maar ook zijn partij uit het machtscentrum te houden.

Het is algemeen bekend dat beleidsmakers in Den Haag in het verleden diverse modellen hebben gebruikt om invloed uit te oefenen op verkiezingen in Suriname.

Vers in het geheugen zijn nog de bijzondere voorstellen van Wim Kok, die van 1994 tot 2002 minister – president van Nederland was.

Maanden voorafgaande aan de verkiezingen in Suriname sprak hij plotseling zijn voorkeur uit voor het nastreven van een ‘gemenebest’ relatie met ons land, indien er een nieuwe politieke wind zou waaien in Paramaribo.

Zijn uitspraken via de media waren overduidelijk bedoeld om de NPS onder leiding van Ronald Venetiaan een flinke duw in de rug te geven.

De methoden die nu eventueel zullen worden ingezet kunnen variëren van ‘zachte macht’, zoals diplomatieke druk en het verstrekken van ontwikkelingshulp met voorwaarden, tot meer directe methoden zoals financiering van bepaalde politieke partijen of kandidaten.

Het is waarschijnlijk dat bovendien media-invloed zal worden gebruikt, waarbij via nieuwsorganisaties bepaalde narratieven zullen worden bevorderd.

R. Pinas