GFC LIFESTYLEREDACTIE– De bekende Surinaamse regeringscriticus ‘Macu’ zegt in gesprek met SU- PARRIS tv dat geen enkele witte man ooit het lef moet hebben om hem in zijn land staande te houden.
Hij refereert aan Nederlandse militairen die vaker in Suriname zijn voor het deelnemen aan speciale jungletrainingen in samenwerking met het Surinaamse nationale leger.
Hij ervaart het bezoek van de Hollandse legereenheden aan zijn land als provocerend.
‘Macu’ gaat in het interview fel tekeer tegen de Nederlandse staat, en omschrijft die als nietszeggend in de wereld.
De regeringscriticus die vaak via sociale media de grenzen van het toelaatbare opzoekt en daar alle gelegenheid toe krijgt, laat niet ongemerkt dat hij een enorme hekel heeft aan elke bemoeienis van Den Haag.
Volgens hem moet de Nederlandse regering zich op geen enkel vlak bemoeien met Suriname.
Suriname – criticus/analist Pinas zegt aan GFC Lifestyle in Den Haag dat hij het totaal oneens is met ‘Macu’ en classificeert de uitlatingen als klinkklare onzin.
“Deze man moet begrijpen dat Nederland op geen enkele wijze iets bijzonders nodig heeft van Suriname, zoals hij steeds suggereert en onwetenden wil doen geloven. Het is juist andersom”.
“Wij zijn maar een armoedig derde wereldland dat in Europa en daarbuiten wordt gezien als een bananenrepubliek die er zelf een grote puinhoop van heeft gemaakt en steeds op bedeltour gaat.
“Macu moet gewoon eerlijk toegeven dat Suriname verder in de afgrond zou zijn indien Nederland ons helemaal in de steek zou hebben gelaten. Wij hebben de expertise en machtige invloed van Nederland nu juist meer dan ooit nodig”.
“En dat de heer ‘Macu’ stelt dat Nederland geen of nauwelijks gewicht heeft in de wereld, geeft duidelijk aan dat hij helemaal geen verstand heeft van zaken en dus zoals vaker grote onzin uitkraamt”, stelt de objectieve analist.
“Ook het feit dat hij militaire samenwerking, de gezamenlijke jungletrainingen, als een provocerende actie omschrijft is spijkers op laag water zoeken”.
“Dit is vrij gebruikelijk in de wereld en gebeurt regelmatig. Deze man weet duidelijk niet waarover hij het heeft en moet zich beter laten informeren alvorens larie de wereld in te slingeren”.
De analist geeft als voorbeeld aan dat NAVO-landen vaak deelnemen aan gezamenlijke oefeningen om interoperabiliteit en coördinatie te verbeteren.
Hetzelfde geldt voor landen binnen andere regionale defensie- of veiligheidspacten. Het is ook gebruikelijk dat landen bilaterale overeenkomsten hebben voor militaire training en uitwisseling.
Dit kan regelmatige bezoeken aan elkaars militaire academies omvatten, evenals gezamenlijke oefeningen tussen specifieke eenheden.
NEDERLAND WEL DEGELIJK BELANGRIJKE SPELER OP HET WERELDTONEEL
De analist wijst erop dat Nederland, hoewel relatief klein qua omvang en bevolking, een aanzienlijke wereldwijde invloed heeft. Dat is ook gebleken uit diverse internationale onafhankelijke studies.
Nederland wordt gerangschikt binnen de top 20 van de machtigste landen ter wereld, gezien zijn invloed en economische kracht.
In die lijst staan onder anderen ook de VS, China, Duitsland, Japan, Canada, het VK, Italië, Frankrijk, Zuid-Korea, Rusland, Brazilië, Australië, Spanje, Saudi-Arabië, India en Zwitserland.
Door zijn prominente rol in internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie, oefent Nederland aanzienlijke invloed uit op wereldwijde beleidsvorming.
Het land is ook een wereldleider in sectoren als waterbeheer, landbouw en duurzame energie, waar het zijn expertise en innovaties deelt met landen over de hele wereld.
Bovendien speelt Nederland een belangrijke rol in de mondiale handel en financiën als één van ’s werelds top vijf exporteurs. Hoewel bescheiden in omvang, blijft het land aan de Noordzee dus een belangrijke speler op het wereldtoneel.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com