Canada vergroot focus op LGBTQ+-rechten in Suriname

gay homo

GFC NIEUWSREDACTIE- Op Internationale Dag van de Homofobie, Transfobie en Bifobie, tekende de ambassade van Canada met zowel de Stichting Denise Carr (SUCOS) en met de Professionals Associates for Representation, Equality and Acceptance (PAREA) voor twee nieuwe projecten.

Beide projecten zijn in het kader van ondersteuning en versterking van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer (LGBTQ+) gemeenschap in Suriname.

Canada is van mening dat homofobie, transfobie, bifobie en discriminatie niet zouden mogen plaatsvinden in onze samenlevingen en is het een fundamenteel mensenrecht van iedereen om te zijn wie ze werkelijk zijn en om lief te hebben wie ze willen.

Op grond hiervan blijft Canada LGBTQ+-gemeenschappen in zowel binnen- en buitenland ondersteunen om ervoor te zorgen dat een ieder de basisvrijheden van het leven kan ervaren.

Dit jaar staat IDAHOTB in het teken van “Altijd samen: verenigd in diversiteit”, dat zich richt op het belang van solidariteit, bondgenootschap en gemeenschap binnen LGBTQ+-gemeenschappen.

Caroline Mireault, Politiek Adviseur bij de Ambassade van Canada, verklaarde dat in dezelfde geest van solidariteit en bondgenootschap, via het Canada Fonds voor Lokale Initiatieven (CFLI), de Ambassade LGBTQ+-gemeenschappen in Suriname ondersteunt.

“LQBTQ+ en mensenrechten is een van de belangrijkste prioriteiten van CFLI, die kleinschalige projecten met een grote impact wil ondersteunen die de problemen in deze gemeenschappen aanpakken. Wij erkennen dat Suriname stappen in de goede richting heeft gezet als het gaat om LHBTQ+-rechten, maar er is nog zoveel te doen op het gebied van acceptatie en volledige realisatie van LHBTQ+-rechten.”

“Dit soort projecten zijn daarom nodig om de gemeenschap te ondersteunen die nog steeds te maken heeft met stigmatisering en discriminatie. Wij zullen blijven samenwerken met de overheid, gelijkgestemde groepen en organisaties tegen homofobie, transfobie en bifobie”, verklaarde Mireault.

Beide ondertekende projecten zullen over een jaar worden uitgevoerd en zullen gericht zijn op de “empowerment” van LGBTQ+-mensen.

Het project ‘Connecting LGBTQ dropouts in Suriname with inclusive schools and potential employers’ zal worden geïmplementeerd door PAREA en zal begeleiding bieden aan LGBTQ+ drop-outs tussen de 15 en 25 jaar, gericht op de specifieke problemen waarmee zij worden geconfronteerd vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Directeur van PAREA, Rachel Wittenberg, merkte op dat veel leden van de LGBTQ+-gemeenschap werkloos zijn vanwege discriminatie en uitsluiting op school en op het werk.

Samen met het gebrek aan adequate emotionele steun van hun leraren, collega’s of familieleden, zorgen deze factoren ervoor dat sommige LHBTQ-individuen de school en het werk verlaten.

Via dit project met Canada zal PAREA ervoor zorgen dat sommige LHBTQ-jongeren weer naar school gaan of een fatsoenlijke baan krijgen.

“Deze financiering zal veel betekenen voor LHBTQ+-jongeren en het voor PAREA mogelijk maken om de volgende stap te zetten om hen te helpen het vertrouwen en de kennis op te doen die ze nodig hebben om succesvol te worden”, aldus mevrouw Wittenberg.

Evenzo staan vrouwelijke en transgender sekswerkers volgens de Denise Car Foundation onder grote financiële druk als gevolg van de economische crisis, het gebrek aan vaardigheden en discriminatie.

Daarom zal het tweede project, ‘Versterking van het vermogen van vrouwelijke- en transgender sekswerkers om toegang te krijgen tot aanvullend legaal werk’, worden uitgevoerd door de Denise Carr Foundation SUCOS en het zal vrouwelijke en/of transgender sekswerkers vaardigheden verschaffen om toegang te krijgen tot de legale arbeidsmarkt en/of legaal inkomen.

Denise Carr, directeur van de stichting, bedankte in haar opmerkingen Canada voor de samenwerking met de stichting. “Bedankt dat je zo vrijgevig bent en ons erbij betrekt. Het is een mijlpaal omdat onze gemeenschap vaak wordt gemarginaliseerd vanwege ons soort werk”, voegde ze eraan toe.

Canada zal blijven samenwerken met partners en collega’s om het leven van de LGBTQ+-gemeenschappen te verbeteren.
CFLI verstrekt jaarlijkse financieringen en heeft met tal van organisaties in Suriname samengewerkt.