VIDS blijft erbij: Voorvallen Pikin Saron staan niet op zichzelf, men tergt ons al jarenlang

VIDS

GFC NIEUWSREDACTIE- “De voorvallen te Pikin Saron staan niet op zichzelf. Men tergt ons al jarenlang en als er dan een reactie komt, moet je niet verbaasd zijn en je handen in onschuld wassen en ons criminelen.”

Dit zei de Vereniging van inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) op een belegde persconferentie. Zij beschuldigt de regering ervan zich niet te houden aan wet en recht. “Wie houdt zich niet aan wet en recht? Is het niet de regering zelf die onze rechten niet erkent ondanks vonnissen van een internationale rechtbank? Is het niet de regering zelf die doorgaat met concessies en gronduitgifte?”

“Als het rechtssysteem geen bescherming aan ons kan bieden, vindt u het dan vreemd wat op 2 mei is gebeurd? Laat men de hand in eigen boezem steken en vandaar uit met oplossingen komen in plaats van onze mensen als criminelen proberen af te schilderen.”

Op de bewuste dinsdag 2 mei zijn ruim 10 houttrucks in brand gestoken door gewapende mannen te Pikin Saron. Een politiestation os platgebrand. Bij de opstand zijn twee verdachten doodgeschoten en raakten twee politieagenten gewond.

Intussen rijden de houttrucks weer gewoon met politiebegeleiding in het gebied. Volgens de VIDS is het duidelijk dat economische rechten voorkeur hebben boven grondenrechten.

Het gebied wordt met drones in de gaten gehouden. Twee inheemse jongens zijn in Paramaribo opgepakt en mishandeld, omdat ze “lijken op profielen van verdachten”.

Tevens worden jachtgeweren van bewoners in beslag genomen. Dorpsbewoners worden door de politie aangehouden, namen van personen worden genoteerd en foto’s gemaakt, auto’s en bussen worden doorzocht en kunnen mensen moeilijk naar hun kostgrondjes.

De regering heeft zich niet gehouden aan de gegeven deadlines om de concessies in te trekken. De VIDS haalt aan in dialoog te willen blijven, maar zal niet daarop wachten.

Internationale organisaties en ambassades zijn intussen geïnformeerd. Gevraagd is om hun invloed aan te wenden, zodat de rechten van inheemsen worden erkend en gerespecteerd.

“Suriname wordt het zoveelste land waar men inheemsen doodschiet en verjaagt uit onze gebieden vanwege hebzucht voor natuurlijke hulpbronnen. Het is een vreselijke afgang en dieptepunt voor Suriname,” aldus de VIDS.

De organisatie is bezig juridische stappen voor te bereiden voor het afdwingen van de uitvoering van het Kaliña en Lokono vonnis.