Surinamers die advies weigeren van experts uit Nederland hebben vaak egoprobleem

Ego

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Veel professionals uit Nederland die in Suriname hebben geprobeerd hun kennis over te dragen aan de lokale bevolking, geven aan dat ze stuiten op weerstand.

Een veel gehoorde klacht is dat de mensen in Suriname niet altijd open staan voor het aannemen van goed bedoelde adviezen.

Experts uit Nederland krijgen dikwijls het gevoel dat ze ‘op eieren moeten lopen’. Surinamers zouden vaak hebben aangegeven dat niemand uit Nederland ze wat moet komen leren, want ze weten alles al.

Zij willen hun taken blijven uitvoeren op hun manier, ook al zou het op een efficiëntere wijze kunnen.

Een psychologe verbonden aan het Internationaal VrouwenCollectief(KIVC) legt aan GFC uit dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom mensen advies weigeren van degenen die hoger opgeleid zijn of meer expertise hebben.

Een mogelijke reden is cognitieve dissonantie. Mensen hebben de neiging om informatie die in strijd is met hun bestaande overtuigingen of waarden te negeren of te verwerpen.

Een andere factor kan het Dunning-Kruger effect zijn: personen met beperkte kennis overschatten soms hun eigen competenties en onderschatten die van experts.

Maar ze heeft het vermoeden dat er in veel gevallen in Suriname sprake is van een egoprobleem.

“Sommige mensen voelen zich ernstig bedreigd door degenen die meer expertise hebben en kunnen zeer defensief en zelfs agressief reageren door goed bedoeld advies te weigeren”, weet ze.