GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse regering zet zich blijvend in voor de ontwikkeling van het Matawai- en Kwintigebied alsook het ressort Kabalebo.
De gelijknamige presidentiële werkgroepen boeken vorderingen in hun streven de lokale gemeenschappen van dienst te zijn. Eduard van Leeuwen is secretaris van de werkgroepen.
Hij geeft aan dat de opdracht is het in kaart brengen van de problemen en oplossingen aandragen voor de korte en lange termijn. Van Leeuwen vertelt welke noden er zijn en waar er reeds invulling aan is gegeven.
Het werken middels werkgroepen waarbij de lokale bewoners ondersteund worden door deskundigen blijkt effectief in de voornoemde gebieden. Er zijn namelijk verschillende groepen werkzaam in de gebieden zoals NGO’s, commissariaten en het traditionele gezag. “Die werken soms wat langs elkaar of kunnen elkaar niet goed bereiken”, aldus de secretaris. Er worden dan projectplannen geschreven waarbij de ministeries samen met het commissariaat en het traditioneel gezag samengebracht worden.
De werkgroepen ontplooien een heleboel activiteiten op verschillende niveaus waarvoor er ook wat sub-werkgroepen zijn die opereren op agrarisch vlak, toerisme ontwikkeling, gezondheidszorg en versterking van plaatselijke instituten.
Kleinere projecten betreffen het voorzien van het traditioneel gezag van de Matawai gemeenschap van buitenboordmotoren zodat de bewoners zich makkelijker kunnen verplaatsen. Er zijn projecten gaande om de dorpen Pusugrunu en Witagron te voorzien van bakkerijen. Hiermee wordt getracht zelfredzaamheid te bevorderen in de lokale gemeenschap.
Daarnaast zijn er grotere projecten gaande om de gebieden toegankelijker te maken. Een van deze betreft de rehabilitatie van de weg naar Pusugrunu.
Volgens Van Leeuwen heeft de minister van Openbare Werken al toezeggingen gedaan voor het aanpakken van de grootste probleempunten, met name de duikers. Verder wordt er ook aan de ontsluiting van Apoera gewerkt.
De weg van Wakai naar Nickerie is grotendeels volledig ontbost en het herstel van de brug vlak voor Wakai wordt ook aangepakt. Op het gebied van water overlast is in het Matawai via de werkgroep materiaal ter beschikking gesteld om de dorpen uit te bereiden naar hogere gebieden.
“In de werkgroepen zitten ook lokale ondernemers en bewoners. Zo kunnen we de problemen op een makkelijke en efficiënte manier met elkaar bespreken en ervoor zorgen dat die oplossingen uitgevoerd worden”, aldus Eduard van Leeuwen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com