“Aanslagplegers Pikin Saron hebben banden met Tucajanas”

protest actie inheemsen

GFC NIEUWSREDACTIE- “De aanslag te Pikin Saron en Maripaston te Para, Suriname, heeft niets te maken gehad met grondenrechten van de Inheemsen,” zegt Humprey Tjin Liep Shie, veiligheidsadviseur van de president.

De democratie biedt volgens Tjin Liep Shie andere mogelijkheden om problemen op te lossen. “Er liggen andere motieven hieraan. Veel van de mensen die bezig zijn geweest, hebben banden met de Tucajanas”, zegt de veiligheidsadviseur.

Veel leden van de groep die bekend werd als Tucajana Amazones waren soldaten geweest tijdens de Binnenlandse Oorlog die aan de zijde van het Surinaamse Nationaal Leger vocht tegen het Junglecommando. De groep voelde zich verraden door het Vredesakkoord van Kourou uit 1989, een staakt-het-vuren-akkoord tussen het Junglecommando en het Nationaal Leger, dat de Marrons meer rechten gaf, maar de inheemse rechten verwaarloosde.

Op 8 augustus 1992 werd een vredesverdrag ondertekend tussen het Nationaal Leger, het Junglecommando en de Tucajana Amazones. In 1992 werd de Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname opgericht om de traditionele controle in de dorpen te herwinnen, en om op te treden als politieke pressiegroep.

Tjin Liep Shie betreurt het dat vooraanstaande personen de gewelddadigheden goed praten. De sfeer van confrontatie moet vermeden worden.