Suriname zal ondanks olievoorraden economische malaise kennen, net als Venezuela

Olietanker

GFC NIEUWSREDACTIE-  Suriname moet er niet op rekenen significante economische welvaart op lange termijn te creëren vanwege grote olievoorraden die zijn gevonden in de bodem.

Volgens Suriname – criticus/analist Pinas rekenen de regering en samenleving zich onterecht nu al rijk.

Hij verwijst naar de economische malaise in Venezuela. Een land met enorme olievoorraden, maar desondanks kampt met armoede en economische problemen.

Hij geeft toe dat dit grotendeels te wijten is aan een combinatie van factoren, waaronder economisch wanbeleid, corruptie en overmatige afhankelijkheid van olie-inkomsten.

“Venezuela’s economie heeft in de afgelopen decennia te maken gehad met een torenhoge inflatie, terwijl er grote voorraden zijn. Dit heeft zelfs geleid tot een tekort aan basisvoorzieningen zoals voedsel en medicijnen” stelt hij.

Naar zijn zeggen is de Surinaamse economie nu te sterk afhankelijk van olie-exportinkomsten, wat het land kwetsbaar maakt voor schommelingen in de olieprijzen. Bij dalende olieprijzen worden de overheidsinkomsten beperkt.

De analist/criticus zegt bovendien zeker te weten dat de energietransitie sneller dan men denkt gevolgen zal hebben voor olie-exporterende landen.

“Als de wereld verschuift naar hernieuwbare energiebronnen en de vraag naar fossiele brandstoffen afneemt, zullen de inkomsten uit olie-export voor deze landen dalen. Het is daarom noodzakelijk om nu al te diversifiëren naar andere industrieën”, meent hij.
Foto ter illustratie.