DNA-leden: Financieel-economische situatie uit de hand gelopen, ‘het volk kan niet meer eten’

armoede geld

GFC NIEUWSREDACTIE- De financieel-economische situatie in Suriname is helemaal uit de hand gelopen.

“De situatie in het land is onhoudbaar geworden voor de samenleving. Het volk kan niet meer eten”, zeggen Edward Belfort (ABOP) en Ann Sadi (NDP).

“Ik vraag me soms af of de leiders niet meer weten wat ze moeten doen. Het volk kan het niet meer dragen”, aldus Sadi.

Zij ondersteunde dinsdag een groep bewoners van Commewijne die hun misnoegen uitten bij het parlement. In een petitie zijn er in totaal tien punten opgesomd waarvoor er aandacht wordt gevraagd van de volksvertegenwoordiging.

De benzineverhogingen, koersontwikkelingen en ongecontroleerde prijsverhogingen zijn enkele punten die zijn genoteerd.

“Wij, de bewoners van het district Commewijne komen op voor onze rechten en eisen goed beleid en belofte naar verlichting om dit waar te maken, want de situatie is niet meer te verdragen. Het is een roep om een andere koers te bewandelen, zodat wij inderdaad een verlichting kunnen merken. De manier hoe het beleid aan toe gaat, regering geeft de eer aan uzelf, want het volk kan niet meer”, luidt een passage uit de petitie die is voorgelezen door Jayantie Mohan.

Waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblée, Dew Sharman, zegt dat landelijk veel mensen het moeilijk hebben en zelfs armer zijn geworden. “Het zijn moeilijke situaties, het is allemaal begrijpelijk. We leven in de samenleving dus is niet iets dat we niet kennen. Ik ga u vragen om scherp te blijven, maar toch te blijven werken. Het zijn geen problemen die we overnight kunnen oplossen, maar uw stem is gehoord”, aldus Sharman.

Belfort heeft in het parlement aangegeven dat de situatie in Suriname dermate uit de hand is gelopen dat het volk niet meer kan eten vanwege de onbetaalbare brandstofprijzen. “Leerkrachten bellen me en vertellen dat ze zelfs geld moeten lenen om naar school te gaan. Op dit moment kost een liter ongelode benzine boven de SRD 40. Eigenlijk werken ze om brandstof te kopen en misschien twee weken brood”.