GFC NIEUWSREDACTIE- Alsof de veranderingen in de conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken niet genoeg zijn, moeten de traditionele gezagdragers in Suriname in de wijzigingen van 31 januari 2023 lezen, dat ze volgens de gewijzigde ontwerpwet hun collectieve grondenrechten eerst moeten aanvragen om deze te verkrijgen.
En dit zal pas kunnen nadat er in de toekomst een wet is gemaakt die moet regelen hoe de omvang en begrenzing van de bedoelde woon- en leefgebieden definitief wordt vastgesteld.
“Dit is absoluut verwerpelijk, omdat hiermee wordt gezegd dat ondanks deze wet, de grondenrechten toch nog moeten worden aangevraagd en verkregen. Dit is verzwakking van onze collectieve rechten. ‘That completely beats the purpose’; het is een tenietdoening van de hele erkenning van de grondenrechten als we ondanks deze wet en de wettelijke verplichtingen van de Staat Suriname, toch nog steeds onze internationaal erkende rechten moeten aanvragen en verkrijgen.”
Indien dit amendement of wijziging zou worden goedgekeurd, heeft dit tot gevolg dat deze wet wederom geen invulling geeft aan de verplichtingen waar de Staat Suriname aan onderhevig is, aangezien de grondenrechten nog steeds niet zijn erkend en er nog steeds geen rechtsbescherming voor de Inheemse volken en Tribale volken is.
“Een dergelijk amendement, indien goedgekeurd, zullen wij dus zeer zeker nationaal en internationaal aan de kaak stellen. Grondenrechten zijn mensenrechten en zijn inherent aan Inheemse volken en Tribale volken. Zij worden niet verkregen noch aangevraagd, maar moeten, in dit geval door de Staat Suriname, wettelijk worden erkend. Suriname is immers herhaaldelijk door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens hiertoe veroordeeld.”
Bovendien wordt de werking van dit artikel met deze wijziging afhankelijk gemaakt van een toekomstige wet die nog niet eens in ontwerp klaarligt. Het traditioneel gezag begrijpt dat deze wet een Raamwet is, maar het moet toch wel minstens een basis-rechtsbescherming bieden, hetgeen zou komen door tenminste de indicatieve kaarten toe te voegen als te zijn de gebieden waarover met deze Raamwet grondenrechten zijn erkend.
“De definitieve nauwkeurige vaststelling kan dan iets later komen maar onze gebieden moeten in principe wel reeds wettelijk erkend worden. Kortom, wij verwerpen dit amendement en eisen, dat deze wijziging die in strijd is met onze internationaal erkende mensenrechten en in strijd met de verplichtingen van de Staat Suriname, volledig wordt verwijderd.”
De voorgestelde Grondenrechtenkamer in de conceptwet is een ander zorgpunt en zelfs een potentiële nieuwe schending van de collectieve rechten. Dit was het reeds in het eerste herziene concept zoals ingediend door de president in juli 2021.
“Ons zorgpunt is dat een goed geschillenbeslechtingsorgaan volledig onpartijdig en ook deskundig moet zijn. Onze ervaring is dat er heel weinig deskundigheid en ervaring in Suriname aanwezig is als het aankomt op de collectieve rechten van Inheemse volken en Tribale volken, en dat er weinig mensen zijn die echt onpartijdig zijn, hetzij vanwege politieke of economische banden en belangen”, onderstrepen VIDS, VSG en KAMPOS in een gezamenlijke verklaring.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com