GFC NIEUWSREDACTIE- De voorzitter van het Surinaams Parlement, Marinus Bee, zegt in het kader van transparantie de trekkers van het protest van vandaag, vrijdag 24 maart, te zullen betrekken bij het proces van de kiesregeling.
Dit heeft hij de drie actievoerenden: Rashly Resida, Marcel Oostburg en Marge Getrouw voorgehouden nadat het drietal een conceptwet heeft ingediend bij de DNA. De actievoerenden hebben graag dat de wet nu op agenda word geplaatst en behandeld.
“Het is een basis en verwachten dan ook dat de parlementsleden er werk van maken Ik doe een beroep op uw hart en uw menselijkheid”, zei Getrouw bij de overhandiging.
Twee dagen eerder zijn Oostburg en Getrouw door de parlementsvoorzitter en de vicevoorzitter Dew Sharman ontvangen. De leiding van het parlement heeft toen kenbaar gemaakt dat de behandeling van de wet niet op agenda kan, zoals geëist, omdat het parlement geen conceptwet binnen heeft om op agenda te plaatsen en te behandelen. Weliswaar is het parlement niet stil blijven zitten en is er aan interne- en externe deskundigen gevraagd om te werken aan wetsvoorstellen.
“We zijn bijzonder blij met uw benadering. Voor ons bent u een partner in ontwikkeling. We zijn blij dat u met een concept komt en ik ga het delen met alle leden”, gaf de parlementsvoorzitter aan in zijn weerwoord aan.
Hij informeerde de trekkers van het protest dat de grondwet alleen de mogelijkheid biedt aan de regering en het parlement om wetten in te dienen. Het is dus niet mogelijk om de ingediende conceptwet op agenda te plaatsten. Wel kunnen de leden van het parlement het concept van de actievoerenden oppakken en indienen als initiatiefwet.
“We gaan een academische week organiseren, want er zijn verschillende voorstellen en rapporten. Misschien kunnen we dit van u ook meenemen. U begrijpt ook, dat we 34 stemmen nodig hebben, we gaan dus met elkaar moeten praten”, legde Bee uit.
Bee: ” Ik stel dit initiatief zeer op prijs. Ook de voorstellen uit de rapporten, vervaardigd onder toezicht van Hans Lim A Po en Serena Essed, zullen worden bekeken om de uiteindelijke wet aan te passen, dan wel te formuleren.
“Van deze plaats uit wil ik u allen nogmaals bedanken voor uw bereidwilligheid, om het parlement en de regering een handreiking te bieden om te geraken tot een wet, die door eenieder wordt gedragen.”
In aanloop naar de totstandkoming en de goedkeuring van de aan te passen wet, die de kiesregeling voorschrijft, is De Nationale Assemblee voornemens van 3 t/m 5 april een Academische Week te organiseren.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com