Surinamers moeten minder zeuren en nu eens leren wat bezuinigen betekent

dorien monnens z6CCIrypqyw unsplash

GFC LIFESTYLEREDACTIE- De meeste Surinamers klagen te veel en weten helemaal niet wat echte armoede is. Er zijn te veel mensen die een relatief luxe leven leiden, de hele dag luieren en toch nog het lef hebben om steeds maar de leuteren hoe zwaar ze het hebben.

Dat zegt de criticus en auteur R. Pinas aan de GFC Lifestyleredactie in Den Haag.

Hij geeft toe dat een zeer klein deel in Paramaribo en districten het recht heeft om te jengelen.

“Die mensen zijn echt arm en hebben hulp nodig. Maar een overgrote meerderheid zeurt steeds onterecht dat ze in armoede leeft”.

“Maar ze hebben wel geld om dagelijks meerdere grote blikjes bier van omgerekend 2 euro per stuk naar binnen te werken en hun winkelwagen te vullen met kostbare buitenlandse chips, koek, snoep, taart en allerhande andere rotzooi die niet nodig is”.

“Komt u ook maar eens naar Paramaribo om de lange rijen peperdure en vette benzine slurpende auto’s te zien die allemaal in de rijen staan om eten bij restaurants te bestellen”, meldt hij.

Naar zijn zeggen beleven dure eethuizen tegenwoordig gouden tijden. Er zijn veel klanten en het zijn niet alleen mensen van de middenklasse en bovenklasse.

“Ondanks de armoede zie je de gewone man en vrouw elke dag eten kopen in restaurants omdat ze te lui zijn om zelf te koken, wat goedkoper en gezonder is”.

De boomlange kritische Surinamer die bij zijn boksvrienden ook bekend staat als iron fist, is van oordeel dat zijn landgenoten nu eens moeten leren zichzelf te behelpen met de financiële middelen die zij ter beschikking hebben.

Volgens hem bezuinigt de gemiddelde Surinamer ook niet op benzine, want zo zegt hij, de wegen zijn overvol auto’s en het aantal lijkt alleen maar toe te nemen.

“Families gaan in de avond urenlang als tijdverdrijf rondrijden in het uitgaanscentrum en lijken zich helemaal niet te storen aan de hogere brandstofkosten”.

“Het onnodig rijden, het feesten, uit eten en luxe leventje gaan hier in Suriname onverminderd voort, maar men leutert wel elke dag over hogere prijzen”, weet hij.

“Wij moeten in dit land nu eens gaan inzien dat wij harder moeten werken, leren budgetteren en minder moeten dreinen en luieren”, aldus zijn mening.

Foto ter illustratie.