Resilient School Feeding Program verbetert infrastructuur drie schoolkeukens in Suriname

schoolvoedingsproject lvv

GFC NIEUWSREDACTIE- De toegang van leerlingen tot gezonde en voedzame schoolmaaltijden wordt werkelijkheid in Suriname dankzij de steun van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de Mexicaanse en de Surinaamse overheid.

Via het deelproject “Resilient School Feeding” van het Mexico-CARICOM-FAO initiatief “Cooperation for Climate Change Adaptation and Resilience in the Caribbean” of kortweg Resilient Caribbean Initiative, hebben drie scholen voor speciaal onderwijs in Suriname een upgrade van de keukeninfrastructuur gekregen om de voedselkwaliteit en -veiligheid bij de bereiding van schoolmaaltijden voor leerlingen te verbeteren.

Verbetering van de bestaande schoolkeukens is een belangrijke stap om de toegang tot gezonde schoolmaaltijden te waarborgen, omdat dit ervoor zorgt dat de scholen de juiste apparatuur, keukengerei en opslagfaciliteiten hebben om een breed scala aan lokaal geproduceerde producten, vlees en zuivelproducten te bereiden en te bewaren.

In overleg met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werden in het kader van het deelproject Resilient School Feeding Programme drie scholen geselecteerd die een dergelijke upgrade nodig hadden en werd er een snelle behoeften analyse uitgevoerd om voor elke school de meest dringende basisbehoeften aan keukenuitrusting vast te stellen.

De drie scholen; SO Welgedacht C, SO De Bloementuin en SO Maretraite, kregen nieuwe apparatuur en keukengerei ter verbetering van de infrastructuur van hun bestaande keukens.

SO Welgedacht C kreeg een nieuwe koelkast en een nieuw fornuis, terwijl SO De Bloementuin en SO Maretraite diverse kleine keukenbenodigdheden ontvingen, waaronder potten, pannen, kookgerei, handmixers en keukenweegschalen. Elke school heeft ook een keukenkast ontvangen.

De directeur van de SO Welgedacht C, Micky Markus, was blij met de steun van het project en zei: “Vroeger duurde het lang om brood te bakken omdat we slechte branders hadden. Met een oven en goede branders kunnen we de kinderen brood van betere kwaliteit aanbieden. Binnenkort gaan we één keer per week een warme maaltijd bereiden met producten uit onze schooltuin. De jongeren zullen ook de beginselen van het zelf bakken van brood leren.”

Jenifer Tjon-A-Njoek, schoolbegeleider van het Bureau voor Speciaal Onderwijs, deelde dezelfde mening: “Als leerlingen gezond eten, bevordert dat het leren en begrijpen van nieuwe stof op school”.

Het door het Mexicaanse agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking (AMEXCID) en het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (SRE) gefinancierde Resilient Caribbean Initiative wordt door de FAO uitgevoerd in 14 CARICOM-landen, waarbij schoolvoeding een van de gebieden is dat wordt ondersteund in de Bahama’s, Belize, Saint Vincent en de Grenadines, Saint Lucia, Trinidad en Tobago en Suriname.

Het deelproject beoogt de versterking van de capaciteit van instellingen en belanghebbenden om veerkrachtige en duurzame nationale schoolvoedingsprogramma’s uit te voeren. Dit omvat onder andere de verbetering van de keukeninfrastructuur om een betere voedselkwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen.

Hoewel Suriname momenteel geen actief nationaal schoolvoedingsprogramma heeft, ontwikkelt de regering, met steun van het deelproject, een concept schoolvoedingsbeleid. FAO Nationaal Project Coördinator voor Suriname, Anne Getrouw geeft aan: “Hoewel verschillende basisscholen hun eigen schoolvoedingsactiviteiten uitvoeren, zal het beleid de toegang tot schoolmaaltijden en de bevordering van gezonde eetgewoonten verbeteren.”

Het subproject zal dit jaar zijn inspanningen voortzetten om de regering van Suriname te ondersteunen bij de ontwikkeling van een veerkrachtig schoolvoedingsprogramma en andere scholen ondersteunen met de installatie van drinkwaterbakken om de toegang tot drinkwater te verbeteren.