GFC NIEUWSREDACTIE- In een brief aan de leden die een initiatiefvoorstel tot wijziging van de Personeelswet heeft ingediend bij het Surinaams parlement uit de voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO), Ronald Hooghart, zijn misnoegen over de wijze waarop de wijziging tot stand is gekomen.
“Uit de wijze waarop er met wet- regelgeving door de DNA, c.q. regering zelf geproduceerd, geeft ons het gevoel dat de wetgever of onkundig is betreffende haar eigen wetsproducten of willens en wetens bezig is haar eigen wetten te vertrappen om haar doel te bereiken. Er is in het 2e geval dan ook sprake van ‘het doel wettigt de middelen, of men gaat over lijken om gedaan te krijgen wat men voor ogen heeft’”, schrijft Hooghart.
Dit is volgens hem zeer verontrustend en zorgwekkend, omdat het ook dezelfde regering is die overtreders van wetten voor het gerecht sleept en hiervoor straft.
Zij het nu nieuwe wetsproducten of wijzigingen van reeds bestaande ten behoeve van de ‘s landsdienaren en de met hen gelijkgestelden, is het de CLO als enige orgaan met wie aan tafel gezeten dient te worden ter bespreking hiervan, voert Hooghart verder aan.
“De commissie gaat er lakoniek over heen door te stellen dat het hier om een initiatief is van enige DNA leden, dus dat consultatie van de CLO, m.a.w. gehoorzamen aan de wet (zoals elke burger dat behoort te doen) hier niet ter sprake is. Is de DNA dan nog betrouwbaar genoeg om op te komen voor de belangen van haar burgers?”
Volgens Hooghart man gesteld worden dat:
– De intiatiefnemers als geen ander de wet hebben bestudeerd alvorens te komen tot een voorstel tot wijziging;
– Bewust de CLO hebben overgeslagen;
– De president, nog de cie van rapporteurs die van het initiatief op de hoogte is gesteld een onderzoek hebben gepleegd om na te gaan als het voorstel ingevolge de wet tot stand is gekomen;
– De terechtwijzing van de CLO op 2 momenten genegeerd is:
o Bij monde van de voorzitter op 27 december 2022
o Schrijven van 10 januari 2023 aan de voorzitter van de DNA met afschriften naar de President en de Vicepresident van de Republiek Suriname
Verder geeft hij aan dat:
– De Personeelswet, PW, voldoende handvaten biedt om corrigerend op te treden tegen overtreders;
– Dit voorstel wordt gezien als bedreiging tegen degenen die in actie zouden willen gaan;
– De zorg voor de personele administratie als last wordt gelegd op de individuele landsdienaar en de
– De overheid mede werkt aan een slecht functionerend personele zaken/ HRM danwel deze stimuleert.
De CLO maakt zich zorgen over de nog te maken Staatsbesluiten ter uitvoering van de initiatiefwet, gelet op de gang van zaken over de gevolgde procedure van bewuste misleiding.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com