GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname is uit een groep van 100 landen gekozen voor het uitvoeren van het Sustainable Pineapple Value Chain Development project.
Dit project, dat woensdag is gelanceerd in het Assuria Event Center, zal worden uitgevoerd door telers afkomstig uit Para, Wanica en Marowijne.
Het programma wordt mogelijk gemaakt door vier organisaties van de Verenigde Naties, te weten de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO) en het VN Bevolkingsfonds (UNFPA).
In 2018 heeft de regering van Suriname de FAO en de UNIDO, in het kader van het Agri-food Systems Transformation Accelerator (ASTA-programma), verzocht de ontwikkeling van de landbouwsector in het land te ondersteunen. Ananas werd gekozen als belangrijkste gewas met de meeste potentie.
Volgens president Chandrikapersad Santokhi is de ananas een inheemse fruitsoort die een enorm potentieel heeft op de wereldmarkt. “Niet alleen is het gezond, het is ook een goed exportproduct, ik ben ervan overtuigd dat de revolutie, gebracht in de ananassector, een voorbeeld zal zijn van hoe Suriname vooruit kan komen en onze landbouw- en productiesectoren vooruit kan helpen, als onderdeel van ons nationaal traject naar herstel’, gaf het staatshoofd aan.
Tevens benadrukte president Santokhi dat het pineapple-project een stap is in de goede richting om als land minder te importeren en meer te focussen op de export. Het staatshoofd verwees in zijn toespraak naar het Caricom Interactive Marketplace and Suspension Procedure (CIMSuPro) platform dat op 26 september is gelanceerd. Via dit platform kunnen de ananastelers en -verwerkers hun product op de Caribische markt brengen en op die manier meer profijt uit halen.
De genodigden bij de lancering van het project waren voornamelijk telers van inheemse afkomst uit de districten Para, Wanica en Marowijne. Volgens Reuben Robertson, FAO-vertegenwoordiger voor Trinidad and Tobago, is er bewust voor telers met deze achtergrond gekozen om het programma uit te voeren.
De bedoeling is om hen uit hun achtergestelde positie te halen, werkgelegenheid te creëren en om Suriname economisch te helpen ontwikkelen. Tegen de achtergrond van de Save Soil-gedachte wordt met het telen van ananas ook goed gebruik gemaakt van de grond.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com