Meer dan 200 miljoen jaar oude Afrikaanse dinosaurus ontdekt

Mbiresaurus Raathi scaled 1

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens twee opgravingen in Zimbabwe in 2017 en 2019 ontdekte een afgestudeerde student van Virginia Tech het fossiel met de hulp van andere paleontologen.

Het skelet werd ontdekt door een afgestudeerde student van het Virginia Tech Department of Geosciences en andere paleontologen in de loop van twee opgravingen, in 2017 en 2019.

Verbazingwekkend genoeg is het grootste deel van het skelet, dat ruim 200 miljoen jaar oud is, nog steeds compleet.

De bevindingen van deze nieuwe sauropodomorf – een dinosaurus met lange nek – genaamd Mbiresaurus raathi werden onlangs gepubliceerd in Nature.

Het skelet is het oudste dinosaurusskelet dat tot nu toe in Afrika is ontdekt.

Het dier had een lange staart en zou 6 voet lang zijn geweest. Het woog ergens tussen de 20 en 65 pond. Het skelet, dat werd ontdekt in het noorden van Zimbabwe, miste alleen delen van de hand en schedel.

Foto: Artistieke reconstructie van Mbiresaurus raathi (op de voorgrond) met de rest van de Zimbabwaanse dierenassemblage op de achtergrond. Het omvat twee rhynchosauriërs (rechtsvoor), een aetosauriër (links) en een herrerasauride dinosaurus die een cynodont achtervolgt (rechtsachter). Bron: Andrey Atuchin.