Rutte: bezoek aan Suriname vruchtbaar en geslaagd

rutte en santokhi 1

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nederlandse premier, Mark Rutte, kijkt terug op een vruchtbaar en geslaagd bezoek aan Suriname.

“We hebben veel bijzondere gesprekken gevoerd en ik ben dankbaar voor het goede contact met en warme ontvangst door president Chan Santokhi. Samen blijven we de banden tussen onze landen aanhalen,” schrijft Rutte op social media.

“Van overheid tot overheid hebben we inmiddels al veel stappen gezet, zoals via het Makandra-programma voor technische assistentie waarin we samen optrekken. Het budget voor dit programma wordt verhoogd naar €10 miljoen. Ik bezocht een onderdeel hiervan, de training basis recherchevaardigheden verzorgd door de Nederlandse politie.”

“In navolging van mijn toespraak in het Surinaamse parlement, sprak ik met leden van het Nationaal Comité Slavernijverleden en de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Goed om zo dieper inzicht te krijgen in het slavernijverleden en hoe dit nog altijd doorwerkt in de huidige generaties.”

“Ook bezocht ik het Mangroveproject. Met behulp van donoren worden mangrovebomen geplant die de kustlijn van Suriname helpen beschermen. Zelf mocht ik ook een boom planten. Het bezoek werd afgesloten bij de Surinaamse bierbrouwerij PARBO.”

Tijdens zijn toespraak in De Nationale Assemblee (DNA) op 13 september zei Rutte dat de twee landen ook cultureel, taalkundig en culinair met elkaar verbonden zijn. Hij zegt dat op die sterke fundamenten verder gebouwd moet worden in een relatie die gebaseerd is op gelijkwaardigheid, wederzijds vertrouwen en open dialoog.

De Nederlandse premier merkt op dat de uitdagingen waar Suriname voor staat groot zijn. Hij onderstreept dat Nederland de dringende oproep van president Chandrikapersad Santokhi om samen te werken voor de wederopbouw van Suriname graag ondersteunt.

Beide landen werken sinds vorig jaar samen in het Makandra-programma waarvan de Surinaamse naam afgeleid is van het oud-Nederlandse malkander. “Dit drukt gezamenlijkheid en wederkerigheid uit zoals dat hoort in een volwassen relatie tussen landen die in het verleden zo nauw met elkaar zijn verbonden”, aldus Rutte.

Hij acht het goed dat Suriname en Nederland weer samen optrekken. De premier citeerde Surinames eerste president Johan Ferrier met de woorden: “Geen mens, geen land, geen volk en geen continent is onafhankelijk. Kennen van het leven is je ervan bewust te zijn dat je anderen nodig hebt”.