Gemengde gevoelens rond bezoek Rutte aan Suriname

Screenshot 2021 03 08 at 15.05.17

INGEZONDEN– Dat het slavernijverleden, de coup van 25 februari 1980, de 8-decembermoorden en de binnenlandse oorlog nog steeds een grote rol spelen in het leven van Surinamers nationaal en internationaal blijkt deze week wederom bij het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Suriname.

Niet alleen de politieke meningen over het tweedaagse bezoek van Rutte aan Suriname zijn verdeeld, maar ook de meningen van de doorsnee burger.

Terwijl president Chandrikapersad Santokhi spreekt van “vele nieuwe mogelijkheden voor het land”, vragen critici zich af wat Rutte hier kwam zoeken.

Nederland heeft Suriname zijn onafhankelijkheid nooit gegund. Het begon al met de moeizame besteding van de verdragsmiddelen, die Suriname in 1975 als ‘bruidsschat’ kreeg voor zijn onafhankelijkheid.

Dat Nederland de banden met Suriname verbrak in 2020 na de verkiezing van Desi Bouterse tot president is voor velen onacceptabel. Suriname is een soevereine natie en kan politiek Den Haag niet bemoeien met de uitkomst van een verkiezing.

Nederland heeft volgens critici ook een dubieuze rol gespeeld bij de militaire coup van 1980. We praten allemaal over de ‘coup van Bouterse’, maar het was de coup van Den Haag.

Nederland heeft vanaf het eerste uur van de onafhankelijkheid een dikke vinger in de Surinaamse pap willen hebben.

Bovendien wordt Nederland ook verweten als ‘ex-kolonisator’ de archieven met betrekking tot periode van de coup en de Decembermoorden van 1982 gesloten te houden.

In Suriname leeft de overtuiging dat kolonel Hans Valk, destijds Nederlands militair attaché, de coupplegers adviseerde.

Zijn opvolger Bas van Tussenbroek zou zich evenmin afzijdig hebben gehouden tijdens de mislukte tegencoup van Surendre Rambocus, een van de vijftien Decemberslachtoffers.

De houding van politiek Den Haag jegens Bouterse is daarom zeer hypocriet te noemen. Op kritische vragen van journalisten zou Rutte hierover geen afdoend antwoord hebben gegeven.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de GFC Nieuwsredactie het eens is met de inhoud