Pilotproject voor opwekking windenergie in Suriname

windenergie bedrijven toekomst

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit Suriname (Adekus), het ministerie van Openbare Werken en De Internationale Ontwikkelingsbank (IDB) een succesvol pilotproject gedraaid om windenergie op te wekken in Suriname.

Tijdens het pilotproject ‘Ontwikkeling van hernieuwbare energie, efficiëntie en elektrificatie’ zijn er 5 masten opgezet in het kustgebied. De masten staan in Marowijne, Commewijne, het Staatsolieterrein in Saramacca, ook te Boskamp en in de Clara polder in Nickerie.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken noemde het project geslaagd bij een informatiesessie met belanghebbenden. “De Anton de Kom universiteit van Suriname en de belanghebbende onderzoeksorganisaties hebben duurzaam geïnvesteerd in onderzoek naar programma’s, vakken en mensen in het kader van klimaatverandering. Het vraagstuk is dan ook serieus aangepakt vanuit de universiteit en overheid.”

De bewindsman zegt dat er voorheen onvoldoende instrumenten beschikbaar waren om onderzoek te doen naar klimaatverandering en vragen te beantwoorden met betrekking tot dit probleem.

Hij geeft aan dat er aan programma’s is gewerkt om voortaan studenten af te leveren op bachelor-en masterniveau. Deze mensen wordt geleerd hoe data te analyseren en de mogelijkheden voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie te boosten. Nurmohamed zegt dat er ook onderzoekers nodig zijn om verder te groeien in deze branche.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, zegt dat het programma deel is van een groter geheel. Het doel was om na te gaan hoe haalbaar het is om energie uit wind te krijgen in Suriname.

Hij geeft aan dat een van de speerpunten voor dit project is dat Suriname achter doel 7 van de Millennium Development Goals staat; Iedereen heeft recht op 24 uur elektriciteit of hernieuwbare energie. “We gaan niet wachten. We zijn nu al bezig”, zegt de bewindsman hoopvol. Hij benadrukt dat landen wereldwijd groene energie zien als prioriteit.

Suriname doet volgens hem niet onder voor andere landen, omdat er hydro-energie in het land wordt opgewekt. De bewindsman zegt dat er ook een prijs daarvoor betaald is en dat dat gewaardeerd moet worden.

Het is volgens Abiamofo de bedoeling dat er in de toekomst ernaar gestreefd wordt meer groene energie op te wekken. Hij zegt trots te zijn op de wijze waarop de staf van het ministerie het project heeft afgehandeld.

Volgens Abiamofo is het project bewijs dat er vertrouwen is in eigen kunnen.