GFC NIEUWSREDACTIE- Geochemici, kosmochemici en petrologen van ETH Zürich hebben nu nieuw licht geworpen op het oorsprongsverhaal van de maan.
De bevindingen van het onderzoeksteam, die onlangs zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, tonen aan dat de maan de inheemse edelgassen helium en neon uit de aardmantel heeft verkregen.
De bevinding versterkt de toch al strakke beperkingen op de algemeen aanvaarde “Giant Impact” -theorie, die theoretiseert dat de aarde en een ander hemellichaam gewelddadig botsten om de maan te vormen.
Patrizia Will onderzocht zes monsters van maanmeteorieten uit een Antarctische collectie die NASA leverde voor haar doctoraatswerk aan de ETH Zürich.
De meteorieten zijn gemaakt van basaltgesteente, dat ontstond toen magma opwelde uit het binnenste van de maan en snel afkoelde.
Nadat ze zich hadden gevormd, gingen extra lagen basalt verder om ze te bedekken, waardoor het gesteente werd afgeschermd van kosmische straling en, in het bijzonder, de zonnewind.
Het afkoelingsproces resulteerde in de vorming van maanglasdeeltjes tussen de andere mineralen in magma.
Will en het team ontdekten dat de glasdeeltjes nog steeds helium en neon chemische vingerafdrukken (isotopische handtekeningen) van het binnenste van de maan hadden. Hun resultaten leveren overtuigend bewijs dat de maan de gassen heeft geërfd die inheems zijn in de aarde.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com