Regering komt er niet onderuit: saneer ambtenarenapparaat of blijf geld lenen

ontslag

INGEZONDENDISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud

Na afloop van de regering-Bouterse II was het aantal ambtenaren opgelopen tot 48.118 en maakten de personele kosten 25% uit van de overheidsuitgaven.

In mei 2022 had minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken het over 53.000 ambtenaren waarvan er 30.000 te veel waren.

Het cynische is dat ondanks de huidige regering plannen in voorbereiding heeft of het voornemen heeft uitgesproken om sanering van het ambtenarenapparaat over te gaan, sinds haar aantreden een paar honderd personen in dienst zijn genomen.

Erger nog, niet alleen de politiek maakt misbruik van het ambtenarenapparaat om loyalisten te accommoderen, maar het systeem wordt ook goed misbruikt door ambtenaren zelf.

Een recente voorbeeld is het reçuschandaal bij Financiën/Centrale Bank van Suriname, waarbij ruim SRD 50 miljoen is gestolen door ambtenaren.

Velen zijn echter niet verbaast. Behalve dat de overheid een waterhoofd is, zitten er corruptieve ambtenaren in het apparaat die vaak ook misbruik maken van hun bevoegdheden.

Ook komt het voor dat ambtenaren conflicterende functies bekleden, comptabele regels veronachtzamen, onderhandse gunningen verstrekken, en zichzelf, alsook familieleden en vrienden, bevoordelen door middel van gronden, concessies, belastingontduiking en zelf overheidsgelden.

De regering komt er niet onderuit en zal nog deze regeerperiode een aanvang moeten maken met sanering van het apparaat dat de grootste kostenpost is van de overheid. Ook dient het apparaat gezuiverd te worden van corruptieve ambtenaren.

De regering, c.q. Suriname zit opgescheept met een miljardenschuldenlast.

Behalve slecht management en internationale ontwikkelingen, is dit probleem deels ook het gevolg van het waterhoofd dat in stand wordt gehouden.

De regering heeft de afgelopen periode geld moeten lenen bij de banken om salarissen uit te betalen en toen dat niet meer kon werden internationaal leningen gesloten.

Met de sanering van het ambtenarenapparaat blijft er veel meer geld over voor investeringen in onder meer de gezondheidszorg en het onderwijs.

Een van de redenen om uit de diepe crisis te komen, is aanpak van het ambtenarenapparaat.

Uiteraard zijn wij voorstander van het brodeloos maken van mensen, maar het mes moet erin. Het is aan de regering gelegen om te komen met een goed afvloeiings- en sociaal plan.

J. Boendhie