VSB: totale samenleving heeft geen baat bij voortdurend protest en onrusten

protestactie

INGEZONDEN– De samenleving heeft alleen baat bij rust en vertrouwen in het beleid. De regering speelt daarbij een belangrijke rol.

Dit schrijft de Vereniging van het Surinaamse Bedrijfsleven (VSB) in een open brief aan de regering.

Regering van Suriname,

Er is momenteel op diverse fronten sprake van ernstige crisis die dwars door alle lagen van de samenleving, te midden van een uit te voeren IMF-beleid heerst.

Hoewel burgers van Suriname gebruik maken van hun democratisch recht om te protesteren, heeft de totale samenleving totaal geen baat bij een voortdurend protest en onrusten.

Die zorgen immers voor verdere ontregeling van het reeds fragiel sociaaleconomisch leven.

De straatprotesten stellen echter bloot dat het vertrouwen in u als regering ernstig is geschaad.

Als regering moet u willen voorkomen dat deze schade een permanent karakter krijgt waardoor verdere groei en ontwikkeling van onze natie gestagneerd en gedemotiveerd wordt.

De sociaaleconomische en politieke crisis waarin wij thans verkeren heeft naast de erfenis, de volgende hoofdoorzaken:

– Er is een gebrek aan eenduidige ontwikkelingsvisie en uitvoering daarvan tussen politieke partijen binnen de regering
– Er is geen transparant beleid
– Diverse vormen van nationale corruptie
– Steeds grover wordende vormen van nepotisme
– Voor de samenleving onbegrijpelijk beleidsprioriteiten
– Hoge inflatie – instabiele economie

We bevinden ons in een zeer ernstige crisis en zonder een samenhangend nationaal beleid zal deze langer duren en ernstiger worden dan nodig. Het ontbreekt ons vooralsnog aan perspectief.

Er is een nationaal geïntegreerd crisisbeleid nodig dat de partij politieke agenda’s overstijgt en dat oog en oor heeft voor de noden van alle sectoren en groepen in de samenleving om uit de huidige crisis te geraken.

Dit beleid moet toegepast zijn op de Surinaamse realiteit vanuit de vier componenten van good governance, duurzame economische groei, sociale inclusiviteit en duurzaamheid van het milieu.

Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen crisismaatregelen (voor directe uitvoering) en de meer structurele (duurzame) maatregelen voor realisatie binnen de komende 2-3 jaren.

De VSB heeft op meerdere momenten met diverse partijen dit voorstel op tafel gezet. Het is tijd dat dit crisisbeleid uitgevoerd wordt.

De VSB stelt in dit kader voor het onmiddellijk instellen van een multiparitiet crisisberaad met participatie van de sociale partners en het maatschappelijk middenveld.

Dit nationaal crisisberaad zal samen met de regering op diverse vlakken oplossingen aandragen en zorg dragen voor transparantie en communicatie van het beleid in alle lagen van de samenleving.

Dit nationaal crisisberaad zal partijen aanzetten om steeds het grotere belang van Suriname voor ogen te blijven houden.

Wij roepen de regering op en vragen u dringend de zeilen bij te zetten, en een nationaal multipartiet (technisch team) in te zetten waardoor vertrouwen en rust kunnen terugkeren en de ontwikkeling van het land werkelijk ter hand kan worden genomen.