Is Vrouwe Justitia in Suriname nog steeds geblinddoekt?

blinddoek vrouw

INGEZONDEN – Vrouwe Justitia wordt beschouwd als hét symbool voor rechtvaardigheid.

Haar blinddoek staat voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, haar weegschaal voor het afwegen van feiten en omstandigheden, haar zwaard voor het vonnis. Dat is een herkenbaar beeld dat goed past bij de Rechtspraak.

Maar is Vrouwe Justitia in Suriname nog steeds ‘blind’?

Haast dagelijks hoor ik dat het recht neutraal is, of nochtans dat probeert te zijn. Maar mijn ervaring als vrouw spreekt dit tegen.

Als vrouw kwam ik snel tot het besef dat neutraliteit niet bestaat in het recht.

Hoe, wanneer en op wie onze wetgeving toegepast wordt, dat wordt mee bepaald door onze etnisch-culturele afkomst, socio-economische klasse en andere identiteitskenmerken.

Het idee van een blinde Vrouwe Justitia klopt dus helemaal niet.

Waarom anders verdwijnt de kleine man heel snel achter de tralies, terwijl het lijkt alsof sommige groepen binnen de samenleving, vooral topfunctionarissen en politici worden beschermd?

Politici met hun selectieve verontwaardiging dragen hieraan bij.

Deze vaststelling over ons juridisch apparaat stuit altijd op veel onbegrip van velen binnen de samenleving, maar het wordt tijd om onze ogen niet langer gesloten te houden voor dit onrecht.

Ik pleit niet voor een hardere aanpak van foute politici of andere toppers binnen de samenleving. Ik pleit wel voor dezelfde behandeling van eenieder, ongeacht ras, kleur, geloof of afkomst.

Foto ter illustratie.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud