De Meest Gebruikte Bouwmaterialen

bouw

Bij de bouw van de woning in Nederland worden diverse materialen toegepast welke soms moeilijk te bevatten zijn waar deze nou precies voor bedoeld zijn. Wat is geschikt waarvoor en welke worden waarvoor precies gebruikt. Laten we eens kijken naar de meest gebruikte materialen die bij de bouw van de woning komen kijken.

1. Hout

Hout is het primaire materiaal dat wordt gebruikt bij het bouwen van huizen en andere constructies. Er zijn veel houtsoorten die kunnen worden gebruikt bij woningbouwprojecten. Enkele voorbeelden zijn grenen, ceder, spar, eik, bamboe, redwood, esdoorn en andere. Hout wordt doorgaans ingedeeld in drie categorieën: hardhout, zachthout en bewerkt hout. Hardhout is duurzaam en heeft strakke nerven. Naaldhout is minder dicht dan hardhout, maar is gemakkelijker om mee te werken. Er zijn ook composietmaterialen die zowel hout- als kunststofvezels combineren. Ze zijn lichtgewicht en sterk. Woningen worden steeds vaker van hout gemaakt omdat het een duurzaam product is en het milieu minder belast dan andere materiaalsoorten. De vloeren van woningen werden vroeger vaak van hout gemaakt. Door de matige isolatiegraad van hout wordt er tegenwoordig veelal beton bij vloeren gebruikt in combinatie met isolatiemateriaal zoals een geïsoleerde kantplank.

2. Beton

Beton is een mengsel van cement, water, zand, grind en steengranulaat. Cement is een bindmiddel dat alles bij elkaar houdt en beton zijn kracht geeft. Zand is een fijn poeder dat beton structuur geeft en dichtheid geeft. Grind is grofkorrelige steen die het beton zwaarder maken. Beton wordt vaak gebruikt bij de bouw van huizen en andere infrastructuur. Indien er ergens een fundering gestort wordt, is het beton wat verkozen wordt. Bij kantoren worden er zelfs muren van gemaakt welke als een blokkendoos in elkaar gezet worden waarna steenwolplaten de isolatielaag vormen die het gebouw beschermen tegen weersinvloeden.

3. Staal

Staal is een metaallegering die veel wordt gebruikt in de woningbouw. Staal wordt ook gebruikt bij de fabricage van auto’s, vrachtwagens, treinen, schepen, wolkenkrabbers en nog veel meer. Staal wordt doorgaans onderverdeeld in twee categorieën: warmgewalst en koudgewalst. Warmgewalst staal wordt verhit totdat het kneedbaar wordt. Koudgewalst staal wordt niet verwarmd voordat het wordt gevormd. Beide staalsoorten kunnen verder worden onderverdeeld in koolstofstaal, roestvast staal en laaggelegeerd staal. Roestvast staal bevat chroom en nikkel. Laaggelegeerd staal bevat geen van beide elementen.

4. Glas

Glas is een transparant materiaal en door deze eigenschap van glas kan een zichtbare fractie van het licht door het glas gaan. Glas is een ideale manier om een ​​huis esthetisch te laten pronken. Het glazige effect zorgt ervoor dat het huis er mooier en verfijnder uitziet en voegt schoonheid toe aan het gebouw. Glas wordt gebruikt in ramen, deuren en soms op de vloer van huizen.

4. Metaal

In de bouwsector worden verschillende soorten metaal gebruikt. Er zijn veel soorten metalen op de markt voor de woningbouw. Huizen worden zelden gebouwd zonder het gebruik van aluminium. Architecten en huis ontwerpers vinden aluminium een ​​van hun favoriete metalen.

5. Rubber

Rubber wordt geproduceerd voor verschillende doeleinden, en is verkrijgbaar in meerdere soorten. Een voordeel van rubber is dat het bestand is tegen extreme hitte en kou. Dit betekent dat het kan worden gebruikt bij het bouwen van huizen over de hele wereld, zelfs waar het wordt blootgesteld aan de meest barre klimaten. Op sommige plaatsen wordt het blootgesteld aan zowel lage als hoge temperaturen en zal het in de loop van de dag opwarmen en afkoelen, dus rubber is een ideale keuze omdat het niet uitzet en krimpt zoals metaal.