Voor zonnepanelen aanschaffen is het nu het juiste moment

zonnepanelen energie

Al bijna een jaar lang is er een gigantische stijging van de gasprijzen aan de gang, terwijl ook andere fossiele brandstoffen een prijsstijging laten zien die voorlopig nog niet ten einde is. Zonnepanelen aanschaffen doe je dus nu het beste. Door de hedendaagse innovatie toepassingen geven de zonnepanelen tegenwoordig een veel hogere energieopbrengst dan bijvoorbeeld twintig jaar geleden. De terugverdientijd is daarmee teruggebracht van zo’n vijftien naar vijf jaar tot zeven jaar. 

Vaak is de eerste reden van de consumenten de flinke besparing op de energierekening die zonnepanelen op je eigen dak kunnen opleveren. Een twee belangrijke reden is dat je door de aankoop van zonnepanelen bijdraagt aan een beter klimaat. Eigenlijk ben je hiermee je eigen kleine energiecentrale die wordt opgewekt door het zonlicht, zelfs als die achter de wolken schijnt. Wat is er mooier dan gratis elektriciteit uit de natuur?

Zonnepanelen aanschaffen

Die opbrengst van zonnepanelen wordt niet alleen groter door betere zonnepanelen, ook heeft de toename van de opbrengst te maken met de toename van het aantal zonuren in Nederland. Deze zonuren worden elk jaar gemeten. Zo scheen de zon tussen 1981 t/m 2010 gemiddeld zo’n 1639 uren. In de periode van 1991 t/m 2021 scheen de zon maar liefst 8 procent meer wat neerkomt op een gemiddelde van 1774 zonuren. Zonnepanelen aanschaffen wordt dus steeds interessanter.

Subsidie

En hoewel je tegenwoordig geen directe subsidie kunt krijgen op de aanschaf van zonnepanelen is er wel een andere manier om toch op een voordelige manier te kopen. Met de zogeheten duurzaamheidslening kan een particulier namelijk geld lenen bij de gemeente waar hij of zij woont. De gemeente werkt hierbij samen met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Wil je als huisbezitter voor deze lening in aanmerking komen dan moet je minstens twee belangrijke besparingsmaatregelen in je huis toepassen.

Maatregelen koophuis

Ben je van plan om een grote verduurzamingsslag in je woonhuis te maken dan kun je naast zonnepanelen nog meer profiteren van de upgrade van je woning. Zo kun je met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing tot 30 procent van het gemiddelde bestede bedrag terug krijgen. Hierbij speelt isolatie een belangrijke rol. Die isolatie kun je op verschillende manieren toepassen. Bekende vormen zijn hierbij spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, HR glas en triple glas. Niet onbelangrijk is natuurlijk de veel toegepaste vloerisolatie.

Zoals eerder gezegd geldt de subsidie alleen bij 2 of meer maatregelen, maar ook bij een grotere aanpassing. Je moet dan denken aan het plaatsen van een nieuwe warmtepomp in een bestaande woning, een een nieuwe zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.

Hybride warmtepomp

Een grote groep huisbezitters is op dit ogenblik nog niet toe om een warmtepomp aan te schaffen. Staat je cv-ketel nog niet zo lang in je huis dan kun je toch alvast een overstap maken naar de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is een slimme bespaarder. Door de werking op stroom haalt de hybride warmtepomp energie uit de buitenlucht of uit de ventilatielucht. Op deze manier voel je niet alleen de hele dag een gelijke aangename temperatuur in huis maar wordt je huis dus slimmer verwarmt.