INGEZONDEN – Vanwege de stijging van de operationele kosten voor de Anton de Kon Universiteit Suriname (AdeKUS) heeft het bestuur onder leiding van Shanti Venetiaan vorige week aangekondigd dat het inschrijfgeld voor het collegejaar 2022-2023 is vastgesteld op SRD 3500, -.
Dit bedrag geldt voor de bachelor- en masteropleidingen en voor het schakeljaar.
Studenten die moeite hebben om het gevraagde bedrag te voldoen, kunnen financiering aanvragen bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), zegt het bestuur in een ongelukkige formulering.
Het inschrijfgeld gaat hiermee van SRD 1850 naar SRD 3500. Natuurlijk zullen er tientallen studenten zijn die heel veel moeite zullen hebben met deze verhoging van ruim 90%.
Het bestuur verwijst naar de NOB, terwijl het weet dat vele aanvragen voor studiefinanciering worden afgewezen door NOB.
Bovendien zullen veel ouders niet in staat zijn om nog een lening te nemen, daar de kosten voor levensonderhoud de afgelopen periode met 300% en hoger de lucht in zijn gegaan.
Het bestuur zou goed hebben gedaan om een andere formulering te kiezen en meteen aan deze forse verhoging een beleid te koppelen dat gericht is op het genereren van eigen financiële middelen.
De universiteit van Suriname is geheel afhankelijk van de overheid om te kunnen overleven.
Het zou goed zijn indien het bestuur en de directie van de universiteit op zoek gaan naar innovatieve manieren, bijvoorbeeld het bieden van diensten aan het bedrijfsleven, om zo inkomsten te genereren.
Nu is de universiteit volledig afhankelijk van de overheid voor uitbetaling van salarissen en onderhoud van het complex.
En omdat er geen gelden zijn om het gebouw en het terrein te onderhouden, worden studenten nu gedupeerd door het inschrijfgeld te verhogen.
Terwijl als de universiteit innovatief zou zijn en effectief gemanaged zou worden met een deskundig bestuur (zoals in het buitenland), was dit niet nodig geweest.
Nu worden de studenten de dupe van mismanagement van het bestuur en de directie.
De kritiek op het functioneren is overigens niet mals.
Ondanks wij weten dat onderwijs duur is, vooral wetenschappelijk onderwijs, zijn velen van mening dat de verhoging niet in lijn is met datgene wat de universiteit aanbiedt.
Het gebouw is vervallen en lijkt op een doolhof, het terrein wordt nauwelijks onderhouden en is slechts verlicht.
Sommige delen hebben helemaal geen verlichting en moeten studenten hun telefoon gebruiken om te zien waar ze lopen.
Kapotte toiletten en docenten die studenten het leven zuur maken zijn ook negatieve factoren.
Wij moeten juist voorkomen dat studenten wegblijven van de universiteit.
Ik roep de directie en het bestuur op om ook te werken aan de onvolkomenheden. Zo krijg je meer begrip voor de verhoging.
De tijd is ook aangebroken om de universiteit te decentraliseren. Breng een dependance bijvoorbeeld naar Nickerie, Saramacca, Wanica en Commewijne.
Tenslotte roep ik de overheid op om meer middelen vrij te maken voor de universiteit.
Het instituut zou geen geldproblemen moeten hebben, maar zich moeten richten op haar core business: het aanbieden van kwalitatieve wetenschappelijk onderwijs en het afleveren van wetenschappelijk kader dat ingezet kan worden om het land op te bouwen.
Foto ter illustratie.
J. Boendhie
DISCLAIMER:Â Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com