Wat houdt de Surinaamse ontwikkeling tegen?

entrepreneur 1340649 960 720ontwikkelingsplan ondernemer economie

INGEZONDEN Deze samengestelde vragen legde ik voor aan een vooraanstaande Surinaamse politica, activiste en mediapersoonlijkheid.

Twee samengestelde vragen, die ik “scherp stel”:

– Heeft Suriname problemen of zijn het de situaties waarop niet de juiste oplossingen worden uitgezet, die dan problemen worden?

– Is het Surinaamse volk achterlijk en of onderontwikkeld, in het bijzonder het electoraal deel dat politieke partijen en personen tot de eigen idool hebben verheven of wordt speciaal moedwillig (en kwaadaardig) dat deel van het volk dom gehouden, dan wel laat het zich al dan niet moedwillig en kwaadaardig dom houden?

Zij heeft als te zijn een gesloten vraag geantwoord. Haar antwoorden laat ik buiten beschouwing.

Wel is het mij opgevallen dat velen die behoren tot het Surinaamse volk, ook in diaspora, blijk geven van elk individueel en zo ook algemene ongunstige situatie die zij meemaken als probleem te bestempelen en ook zo neerzetten.

Van mijn beide ouders en mijn enige grootouder, een grootmoeder, die ik bewust heb meegemaakt in mijn leven heb ik geleerd: problemen bestaan nooit uit zichzelf. Degene die een probleem of problemen heeft, is zelf de creator.

Oma Makti zei dan: “voor situaties en verdriet hoef jij zelf niks te doen, die komen op hun tijd vanzelf.”

Ma Belly was de mening toegedaan dat: “als jij plezier wil hebben, moet jij het zelf maken, zo ook wie een probleem of problemen heeft, heeft die zelf gecreëerd.”

Pa Belly vond: “Al hoe gezellig het is, als jij daarbij zelf geen plezier maakt, zal jij ook geen plezier hebben en of beleven en de situatie mag hoe tof dan ook zijn, zolang jij eraan werkt of erover nadenkt hoe het op te lossen, wordt het nooit een probleem.”

Wat een geluk dat ik snel van begrip was, dus kon ik deze wijsheden al op jonge leeftijd tot een onderdeel van mijn levensfilosofie maken.

‘Ome’ Frank Jongloy, zijn ziel ruste in vrede, lanceerde vaak als één van mijn politieleraren, padvinderbroeder en zeker mijn politie- en levensgoeroe: “de situatie mag ook zo groot zijn, de oplossing is dan ook zo klein, het is maar dat jij het ziet en aanwendt, voordat jij zelf de situatie tot een probleem hebt gemaakt”.

Wat een wijsheden die ik toen al herkende en erkende en waarmee ik mijn houding in het beleven van mijn leven van een solide basis heb helpen voorzien.

Nu mijn eigen antwoord op mijn eerste samengestelde vraag, maar dan gegeven vanuit de ongunst waarin Suriname verkeert.

Suriname is sinds jaar en dag in ongunstige situaties gebracht en ook gezet, wel veel door de mens, met in mindere mate andere natuurinvloeden.

De meeste van die situaties hoefden niet onoverzichtelijk en on(af)handelbaar te zijn als politici de juiste (en) kundige welwillende doeners hadden geraadpleegd en ingezet.

Maar omdat men propagandafinancierders en andere sponsoren en partijloyalisten wil en zal accommoderen, wordt ervaring verruild voor partijpolitiek en eigenbelang politiek belang bezetting, liever aangegeven als bezitting, van de beleidsmakende, beleiduitzettende, beleidsaansturende en beleidsuitvoerende posities.

Dit verergert de situaties en zo worden de problemen gecreëerd.

Tot zover het antwoord op de tweede samengestelde vraag, vervat ik als volgt;

Grote delen van het Surinaamse volk, ook in diaspora, wordt om moverende redenen dom gehouden.
Niemand is dom en “dom” gaat samen met het woord “houden”, dus dom houden en niet met het woord zijn.

Men kan wel onwetend zijn of onwetend worden gehouden of ervoor kiezen om maar los van die onwetendheid, uit zichzelf achterlijk te zijn of zich achterlijk te houden.

De definitie van dom is, volgens etymologie (de wetenschap die de herkomst en geschiedenis van woorden bestudeert), “niet van detail/ informatie voorzien zijn.”

In dat opzicht is dom een synoniem van onwetendheid. Doch, men kan zich uit die onwetend zijn wringen, door zich niet onwetend te laten houden en de informatie/het detail te achterhalen.

Dus als men ervoor kiest er zelf voor om achterlijk te zijn.

Met de keuze voor achterlijkheid, stelt men zich in de positie om als onderontwikkeld door het leven te gaan.

Achterlijk en onderontwikkeling kan zelf ondanks ruime educatievorming nog altijd manifest zijn. Dat is dan kwalijk en tijdverspilling van de momenten waarbij de educatie werd bijgebracht.

Zo kan men ook, ondanks educatieve vorming, van detail/informatie onthouden zijn en dan is het de achterlijkheid van degene, die opzettelijk en mogelijk zelf moedwillig en kwaadaardig het detail / de informatie achterhoudt.

Dus politici en allen die te maken hebben met het maken, uitzetten, aansturen en uitvoeren van beleid; als u al die tijd had dacht dat een groot deel van het volk dom is, terwijl u nog steeds niet door heeft hoe u zich manoeuvreert in alle houdingen en verhullingen om met listige kunstgrepen en samenweefsel van verdichtsels uw achterlijkheid en onderontwikkeling te bedekken, dan toont u onomwonden aan dat u niet van plan bent de Surinaamse natie tot ontwikkeling te brengen.

Anderszins toont u ook duidelijk dat u geen beschikking heeft over het ontwikkelingsvermogen en of ontwikkelingsgraad en of ontwikkelingsinzicht om de kleinste ontwikkeling in en voor het land Suriname en het Surinaamse volk, ook voor dat deel in diaspora, teweeg te brengen.

Dray anu pari a bótó now.

Robert “Bob” Nesta Marley liet ons na:
“You can fool some of the people at some of the time;
You can fool all of the people at some of the time;
But you cannot fool all of the people at all of the time!”
Dungru nó é kibri kéka sméri.
(Duisternis verbergt de geur van stront niet.)

Verschuilt u zich niet achter de onwetendheid van een ander.

Dennis E. Belfor
Rotterdam

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud