GFC NIEUWSREDACTIE- Pesten is een vorm van agressief gedrag, waarbij getracht wordt iemand steeds te pijnigen.
Het pesten hoeft niet alleen fysiek plaats te vinden, maar ook online.
Het laatste is een verschijnsel dat zich heden met regelmaat voordoet. Verschillende factoren kunnen leiden tot pesten. De pester is iemand die vaak een sterkere sociale positie heeft.
In gevallen waarbij er sprake is van pesten zijn drie groepen betrokken nl. de pester, de gepeste en de omstanders. Het is in ieder geval belangrijk dat er snel wordt ingegrepen bij gevallen van pesten, omdat dit nare gevolgen kan hebben.
Zo kunnen omstanders het pesten ook stoppen door de gepeste te helpen en het af te keuren.
De gepeste persoon moet hulp zoeken. Als het op school gebeurd, kan de klassenleraar of een leraar of directielid benaderd worden. Ook de ouders moeten op de hoogte gesteld worden. Het moeten vertrouwenspersonen zijn.
Als ouders van een kind dat gepest wordt, is het belangrijk om snel oplossingen te gaan zoeken. Een van de eerste oplossingen is om vragen te stellen aan het kind en het kind het verhaal vrij te laten vertellen.
Probeer dit onderwerp bespreekbaar te maken in de omgeving waar het kind wordt gepest. Probeer te praten met de pester.
Vaak hebben zij niet door dat ze iemand pijnigen. Kinderen die gepest worden hebben vaak last van onzekerheid. Daarom is het ook nodig het kind weerbaar te maken. Het kind moet leren om voor zichzelf op te komen. Het kind moet weten dat het pestgedrag niet zelf aan hem of haar ligt.
Ook in Suriname is er sprake van fysieke en cyber bullying. Daarom moet er goede voorlichting gegeven worden. Het moet niet alleen op de basisscholen geboren, maar ook op de mulo-en middelbare scholen.
In dit bewustmakingsproces moeten niet alleen overheidsinstanties betrokken worden, maar ook de ouders en anderen die op een of andere manier te maken hebben gehad met pesten.
Voorlichting geven of campagnes voeren om het pesten te stoppen, moeten blijven gebeuren. Daarom meen ik als ouder ook mijn bijdrage te leveren aan het bewustwordingsproces.
Ik hoef mij niet te schamen…
Ik hoef mij niet schuldig te voelen …
Ik hoef mij niet rot te voelen ….
Ik ben niet gemeen ….
Ik ben niet gevaarlijk ….
Ik ben niet respectloos …
Want ik pest niet,
Jij toch ook niet?
Foto: overhandiging poster aan Rezah Amirkhan, president Lions Club Parwani.
Nasser Dahoe
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com