GFC NIEUWSREDACTIE- Het werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi van Suriname en delegatie aan Barbados was van eminent belang om onder andere samen met overige gelijkgerichte staten duidelijke standpunten in te nemen die de efficiëntie van het binnen- en buitenlands financieel verkeer positief moet stimuleren.
President Santokhi en minister Ramdin kijken terug op een geslaagde missie. Het standpunt van Suriname is duidelijk.
Derisking mag niet ten koste gaan van de kleinere economieën. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de Caribbean Financial Access Roundtable, gehouden te Bridgetown Barbados op 20 april.
Nigel Baptiste, CEO van de Republic Bank, welke namens Caribbean-based Financial Institutions sprak stelde dat het bijzonder belangrijk was om bij de meeting aanwezig te zijn.
De tijd en de energie die erin is geïnvesteerd moet de grondslag zijn voor de verdere financiële ontwikkeling van de regio.
Gedurende de gesprekken kwam ook aan het licht dat de manier waarop de verslagen, die de banken als leidraad gebruiken, niet op de juiste manier tot stand komen. Dit is toe aan herevaluatie. Vaker worden er stagiaires ingezet en wordt afgegaan van niet geverifieerde informatie.
Verder zijn er mechanismen in place die vrijwel automatisch deze landen uitsluiten op basis van vigerende wetgeving.
Voorafgaand aan de roundtable meeting had president Santokhi een gesprek met dhr. Chris Dodd als een belangrijke stakeholder. Dodd is de speciaal gezant van de VS voor de top van Amerika.
Ook Maxine Waters, chairwoman of the House Financial Services Committee U.S. Congress, stelt dat toerisme, trade en veiligheid hoog op de agenda staan voor beide gebieden.
Dit heeft geleid tot sterke banden tussen de USA en het Caribisch gebied/Latijns Amerika. Deze banden moeten sterk gehouden worden.
Financiële toegang is daarom essentieel voor deze gebieden, terwijl financiële exclusie aan de orde is en dat is geen optie.
“Er zal worden gekeken naar wetgeving zodat de landen niet lijden onder financial derisking”, geeft de vertegenwoordigster aan. “We zijn van plan onze focus, wetgeving en politieke kracht te gebruiken om het Caribisch gebied goed te doen. Verandering komt niet van de ene op de andere dag, maar de bereidheid is noodzakelijk”.
Mia Amor Mottley, premier van Barbados, geeft als oplossing aan dat de focus van anti-money laundering absoluut op money laundering zelf moet worden geplaatst en dat maatregelen pas moeten gelden wanneer dat is bewezen.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com