Doksenclub gaat in beroep tegen vonnis rechter

advocaat recht rechter

GFC NIEUWSREDACTIE- De Doksenclub gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Suriname dat het bedrijf opdraagt om de in beslag genomen voertuigen en andere goederen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) terug te geven.

Advocaat Chas Mijnals van De Doksenclub zegt dat het niet mogelijk is dat een rechter een vonnis van een ander rechter nietig verklaart.

“Als het ministerie in hoger beroep wilde gaan tegen het vonnis moest het naar het Hof van Justitie, maar dat is niet gebeurd. Het ministerie heeft bezwaar aangetekend en heeft de rechter een vonnis geveld in het voordeel van het ministerie. Er zijn nu twee vonnissen, waarbij eentje in het voordeel is van De Doksenclub en eentje in het voordeel van het ministerie. Dus het is tegenstrijdig.”

Mijnals zegt dat De Doksenclub nu wel in hoger beroep gaat bij het Hof van Justitie. De stukken zijn volgens hem al ingediend bij het Hof van Justitie en het hangt nu van het Hof af wanneer deze zaak voor zal gaan.

Op 19 januari werd een lading broedeieren, die gearriveerd was vanuit Nederland op de Jules Sedney haven, van De Doksenclub niet vrijgegeven door LVV vanwege een vogelgriepvirusuitbraak in de EU.

De Doksenclub spande hierna een kort geding aan tegen het ministerie en won de rechtszaak. Het ministerie moest het bedrijf een vergunning geven voor de lading broedeieren. Dit vonnis gold ook voor de twee ladingen broedeieren die onderweg waren. Aan het vonnis was een dwangsom gekoppeld van euro 20.000 per dag.

Het pluimveebedrijf won deze zaak, omdat de importstop van broedeieren door LVV op 14 januari bekend werd gemaakt, terwijl de bestellingen van de drie ladingen broedeieren al in december waren gedaan.

De eerste lading broedeieren werd na het vonnis meteen vrijgegeven door LVV, maar de andere twee ladingen werden bij aankomst pas na 12 dagen vrijgegeven aan het bedrijf. Hierdoor moest het bedrijf volgens het vonnis euro 240.000 vergoed worden door het ministerie.

LVV weigerde echter tot betaling over te gaan, waardoor het bedrijf overging tot beslaglegging op voertuigen en goederen van LVV.