SLM is zeker levensvatbaar

Airbus A340 van Surinam Airways SLM1 1024x520 1

INGEZONDENAl geruime tijd zijn verschillende comités, stichtingen en verenigingen bezig om te lobbyen bij de Nederlandse en Surinaamse overheid om een open-sky-verbinding te bewerkstelligen op de vliegroute Paramaribo – Amsterdam visa versa.

Tot op heden heeft geen enkele organisatie het beoogde doel kunnen bereiken. Door de te hoge ticketprijzen, voornamelijk in de vakantieperioden, kan het toerisme niet goed op gang komen.

Toerisme is een heel belangrijke inkomstenbron voor de Surinaamse economie. Zolang de SLM op deze route zal blijven vliegen met oude vliegtuigen en zonder de juiste managers in huis zullen wij vertragingen met defecte vliegtuig blijven hebben.

Hierdoor kan het toerisme niet goed op gang komen en Surinaamse burgers verliezen steeds meer het vertrouwen in de SLM.

Platform Surinaamse Diaspora (PSD) heeft ook enkele suggesties hoe wij samen de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) gezond kunnen maken en de vliegroute Paramaribo-Amsterdam positief kunnen beïnvloeden.

Suggestie 1: pakketreizen

Suriname heeft op dit moment genoeg hotels en appartementen om de grote groepen toeristen uit Europa te accommoderen.

Heel veel particulieren en bedrijven hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in toeristische accommodaties en dat blijft groeien.

Door de te hoge ticketprijzen en het niet kunnen aanbieden van pakketreizen naar Suriname, blijven de echte toeristen weg. Pakketreizen zijn heel belangrijk producten in de toeristenbrance.

SLM moet zich ook specialiseren in pakketreizen en deze aan de Europese toeristen aanbieden. Als wij met zijn allen het toerisme op gang kunnen en willen brengen, zullen er heel veel mensen (branches) in Suriname een goed inkomen kunnen genereren. Dit zal zonder meer een geweldige bijdrage zijn voor het bestrijden van de grote werkloosheid in Suriname.

Suggestie 2: nieuw vliegtuig

Als SLM nu een nieuw vliegtuig Boeing 747-100 met 440 passagiers stoelen koopt en ook inzet op de route Paramaribo – Amsterdam visa versa en 3 keren per week uit Paramaribo en 3 keren uit Amsterdam vliegt, heeft het vliegtuig een volle bezetting.

Uiteraard zal er geprobeerd moeten worden om het vliegtuig met een volle bezetting te laten vliegen. Per week kunnen dus 3 x 440 passagiers = 1.320 passagiers heen en 1.320 van de andere kant weer totaal 2 x 1.320 = 2.640 passagiers retourvliegen. Per jaar is dat maximaal 52 x 2.640 = 137.280 passagiers maximaal.

Zo kunnen wij heel wat passagiers / toeristen van en naar Suriname en Europa vervoeren. Zeker niet te vergeten, een grote groep mensen met schoolgaande kinderen, die wegens plaats gebrek in het hoogseizoen geen ticket kunnen bemachtigen.

Mede door de te hoge vliegtarieven in de vakantieperioden die niet betaald kunnen worden en dus ook een heleboel toeristen die niet kunnen vliegen naar Suriname en noodgedwongen achter moeten blijven. Dit is ook een heel grote bron van inkomsten waar men op dit moment helemaal geen aandacht aan besteedt.

Dit probleem kan worden opgelost door het nieuw toestel welke gegarandeerd de eerste 20 jaren probleemloos gaat vliegen.

Totaal aantal passagiers per jaar Amsterdam – Paramaribo v.v.

2009 256.755
2010 264.784
2011 267.195
2012 259.687
2013 256.480
2014 251.626
2015 262.059
2016 253.867
2017 263.205
2018 274.314
Bron van deze cijfers: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS Nederland)

Dit betekent niet alleen dat de luchtvaartmaatschappij SLM geld gaat verdienen, maar alle toeristische branche in Suriname. Hierdoor krijgt de Surinaamse economie een grote economische impuls.

De aanschaf van een nieuwe Boeiing 747 – 100 kost volgens onze berekeningen ongeveer 180 miljoen euro.

Suggestie 3 cargo

Ook verzoek ik u te laten onderzoeken of er genoeg vraag is naar vrachtvervoer, zodat er een vrachtvliegtuig ingezet kan worden. Een vrachtvliegtuig is veel goedkoper dan een passagiersvliegtuig.

Uit informatie bij cargo shippings is gebleken dat er grote vraag is naar goederenvervoer van beide kanten. Dit is dus extra inkomen die ik nog niet erbij wil rekenen. Een goede, gezond en rendabele vliegmaatschappij hoeft niet altijd met een bezettingsgraad van 100% te vliegen.

Een gezonde vliegmaatschappij vliegt meestal met een gemiddelde bezettingsgraat van 80%. Dit geheel los van de hoeveelheid vaste luchtvrachtvervoer.

Waarom een nieuw vliegtuig?

Als u een nieuw vliegtuig koopt, heeft u de eerste 20 jaren geen grote onderhoudskosten en onvoorziene uitgaven. Dat wil zeggen besparing van de grote onvoorziene uitgaven bij het uitvallen van het SLM-toestel, zoals nu het geval is bij een technisch mankement. Dit kunt u nagaan in uw boekhouding.

De onvoorziene uitgaven die nu worden gedaan aan het huidig leasevliegtuig kunnen hierdoor tot het verleden gaan behoren. Denkt u ook aan de claims bij vertragingen.

In de praktijk betekent dit dat het geld een éénrichtingsverkeer krijgt. Het geld komt alleen maar binnen waarvan een klein deel (de vaste lasten) weer er uit gaat.

Als het vliegtuig alle servicebeurten op tijd krijgt, blijft het probleemloos vliegen; kortom met een nieuw vliegtuig heb je heel minder zorgen. Er kan volop geboekt worden, omdat er zekerheid is dat het vliegtuig probleemloos gaat vliegen.

Hoe komen wij aan het aankoopbedrag?

De SLM moet 49% van de aandelen verkopen aan mensen die in Suriname wonen en de mensen die buiten Suriname wonen (diaspora).

Gaarne aandelen van € 500,00 en € 1.000,00 laten uitgeven, zodat de burgers met een klein budget dit aandeel ook kunnen kopen. Zo kunnen wij de grootste groep Surinamers en Surinaamse Nederlanders bij elkaar bundelen en een goed rendabel Surinaamse luchtvaartmaatschappij (SLM) herstarten.

Als 49% van de aandelen verkocht zijn, kan de SLM die 49% aanbetalen voor het nieuwe vliegtuig. De overige 51% betalen de passagiers die met de SLM gaan vliegen (opbrengsten) verdeeld over een X-aantal jaren.

Na die X-aantal jaren heeft de SLM een geheel afbetaalde vliegtuig overgehouden waarmee er nog heel veel jaren gevlogen kan worden.

Intussen heeft de SLM een reserve kapitaal opgebouwd voor het aanschafbedrag van het vliegtuig door de afschrijving van het vliegtuig. Ik denk zelf aan een afschrijving van 2,5% per jaar.

I love SU bedrijf

Als de Surinamers in Suriname en Nederland (diaspora) de 49% van de aandelen kopen, zullen wij het gevoel hebben dat het “ons eigen bedrijf is”.

Wij zullen daarna nooit meer met een ander luchtvaartmaatschappij willen vliegen. Zo binden wij een vaste kern passagiers aan de SLM vast.

Wij, de aandeelhouders, zullen dan ook heel zuinig met het vliegtuigtuig omgaan, omdat het ons “eigendom” is. Het “I love Su gevoel” vinden wij heel erg belangrijk. Ook zullen wij minder de neiging krijgen om bij vertragingen (welke bijna niet meer zal voorkomen) een claim in te dienen bij ons eigen bedrijf.

Efficiënt en zakelijk

IPB mogen vliegen, uitsluitend degenen die bij de SLM werken en/of hun ouders. Als de ouders IPB willen vliegen, moet de medewerker meevliegen. Mensen die langer dan 10 jaren bij SLM hebben gewerkt mogen bijvoorbeeld met 50% korting vliegen.

Alle overige IPB-faciliteiten moeten komen te vervallen. Dit zal een enorme besparing opleveren per jaar. Ook moet SLM alle alcoholische dranken voor de horecaprijs verkopen; dus met een behoorlijke winst. Dit zal ook enkele duizenden euro’s per jaar opbrengen.

Stunten met de prijs

Bij erkende feestdagen zoals Nieuwjaar, Holi phagwa, Idul fitre, 1 juli Keti Koti, Pasen, Pinksteren en Kerstfeest moet men speciale pakketreizen maken van bijvoorbeeld 16 dagen inclusief ticket, hotel en transfer voor een behoorlijk laag bedrag.

Deze speciale ticket moet een code krijgen welke je niet mag annuleren. De datum van vertrek en retour moeten vastgelegd worden, wijzigen van datum moet niet mogelijk zijn.

Indien men niet komt opdagen, is restitutie niet mogelijk. Bij boeking 100% betalen. Deze passagiers moeten in hetzelfde toestel zitten als de andere passagiers. Per keer bijvoorbeeld 200 stoelen reserveren voor deze speciale pakketreizen.

Verdringingsconcurrentie

Als de concurrent begint met verdringingsconcurrentie moeten wij onze potentiële passagiers waarschuwen / uitleggen wat verdringingsconcurrentie is, zodat passagiers niet intrappen dat verdringingsconcurrentie van tijdelijke aard is.

Calamiteiten (vertraging)

Bij vertraging moet er altijd tijdig informatie worden verstrekt aan de passagiers. De passagiers vinden het prettig dat zij ook weten wat er aan de hand is. Bij langdurige vertraging moet van tijd tot tijd informatie worden verstrekt.

Aan autoriteiten en SLM

Wij verzoeken u binnen uw organisatie de bovengenoemde suggesties bespreekbaar te maken. Er is een nieuwe en frisse RVC binnen SLM.

Ram Rambaratsingh
Penningmeester Platform Surinaamse Diaspora