Het heeft in Suriname geen zin meer om naar school te gaan, rijk worden kan ook zonder diploma

jeep

INGEZONDEN- Toen twee 14- jarige jongens, schoolvriendjes van mijn neef, op tweede Kerstdag met mij in discussie gingen over het groot belang van een diploma halen, vielen mijn oren haast van mijn hoofd af.

Deze jongeren die op een MULO -school zitten geloven er heilig in dat je in de illegale handel veel, sneller en makkelijker geld kunt verdienen.

Werken voor een baas is volgens hen helemaal niet aantrekkelijk. Je verdient bij een werkgever, zoals zij het omschrijven, “cowboy geld”.

Een HBO- opleiding afronden is naar hun mening dus eigenlijk tijdverdoenerij.

Als hardwerkende 30- plusser met een hoge opleiding leefde ik in de veronderstelling dat jongeren in Suriname het van groot belang achten naar school te gaan en proberen het zo ver mogelijk te schoppen binnen het legale circuit.

Dat zij hun diploma’s halen en daarna aan een degelijke werkcarrière beginnen.

Maar het blijkt dat ik mij deerlijk heb vergist.

Niet alle tieners denken er helaas zo over. Volgens deze 14 – jarige jongens hebben veel van hun medeleerlingen, opvallend genoeg alleen jongens, ook dezelfde gedachten over het behalen van hun papieren.

Volgens hen kan je in Suriname je liever bezig houden met illegale activiteiten omdat dit volgens hen zoveel meer oplevert.

Veel wijst er op dat jongeren onderhevig zijn aan erg negatieve invloeden uit de onderwereld. Ook het materialisme dat dagelijks verheerlijkt wordt via sociale media speelt waarschijnlijk een rol.

Alles lijkt bij deze jongeren te draaien om mooie spullen, dure auto’s, sieraden en een luxe leefstijl zonder daarvoor eerlijk en hard te werken.

Het woord hard studeren, werken en sparen komt jammer genoeg niet voor in hun vocabulaire. Het geld verdienen moet snel en makkelijk gaan. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

Het is de hoop dat ouders van jongemannen dit lezen en veel meer gaan praten met hun kinderen.

Het verwekken van kinderen is makkelijk! Het goed opvoeden en de juiste normen en waarden bijbrengen is een ander en veel gecompliceerder hoofdstuk.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com