Suriname moet zich in 2030 hebben gepositioneerd als centrum voor hoogwaardige ICT-dienstverlening

Project 2 Green school of Suriname 9 1200x600 1

GFC NIEUWSREDACTIE- “In 2030 heeft Suriname een goed ontwikkelde digitale economie die beschouwd wordt als een van de belangrijkste spelers voor regionale ICT-diensten. Als resultaat van goed bestuur en strategische partnerschappen heeft Suriname zich gepositioneerd als een centrum voor hoogwaardige dienstverlening.”

Dit landschap is niet zomaar een droom. Het is de ambitie van de leden van de ICT Associatie Suriname (ICT-AS) die voorheen beschreven was als een miljardenindustrie in wording.

Er moet echter nog veel gedaan worden om de ICT-industrie een grotere rol te laten spelen in de ontwikkeling en economie van Suriname. In dit kader heeft de ICT-AS op 23 november haar Vision 2030 document gepresenteerd op het seminaar ICT Vision 2030.

Het seminaar stond in het kader van drie hoofditems:

Herdenking van het tienjarig bestaan van de ICT-AS.
Public private partnership op het hoogste niveau, met name het kabinet van de president in de vorm van eGov.
Presentatie van de ICT Vision 2030.

Het is belangrijk om goed te verwoorden wat de ambitie is van de ICT-AS en die te delen met de samenleving. De organisatie heeft met dit seminar haar ambitie met alle key stakeholders kunnen delen.

“In dit digitaal tijdperk is ICT een van de belangrijkste factoren die de weg vrijmaakt voor duurzame ontwikkeling in de sociale, politieke, ecologische, industriële en economische sectoren in Suriname. Dit is de rechtvaardiging voor het hebben van een strategische ICT-visie en -plan”, zegt Anvit Ramlakhan, bestuurslid van de ICT-AS.

De ICT Vision 2030 is een 27 pagina tellend document dat de visie, missie, waarden en strategische doelen van de sector beschrijft.

Behalve de doelen beschrijft het document ook de acties die ondernomen moeten worden ten behoeve van deze doelen.

“Als wij ons land willen ontwikkelen op een manier waarbij iedereen wordt betrokken, hebben wij een goede samenwerking nodig tussen de publieke en private sector. Vandaar dat wij de MOU tussen ICT Associatie en Presidentiële Werkgroep eGov als een mijlpaal en belangrijke basis voor het realiseren vand e Vision 2030 zien. Wij zijn content dat de ICT Vision 2030 ook antwoord geeft op het vraagstuk van local content ontwikkeling in het kader van de olie en gasindustrie”, vertelt ICT-AS voorzitter Anuskha Sonai.

Het eerste exemplaar van dit document werd op 23 november overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi, die in zijn toespraak duidelijk maakte dat ICT hoop op de agenda staat van de regering.