GFC NIEUWSREDACTIE- Het is maandag 29 november precies 30 jaar geleden dat tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname een bloedbad werd aangericht in het dorp Moiwana tijdens de Binnenlandse Oorlog.
In totaal werden 39 weerloze burgers, onder wie zwangere vrouwen, kinderen en baby’s, op brute wijze om het leven gebracht.
Nabestaanden van de slachtoffers wachten al 35 jaar op gerechtigheid.
Op 15 augustus 2005 veroordeelde het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten de republiek Suriname. Suriname werd verplicht excuus aan te bieden, compensatie te bieden aan de nabestaanden en de schuldigen te berechten.
Inspecteur Herman Gooding, die het aandurfde het onderzoek op te pakken, werd na dreigement van ex-legerleider Desi Bouterse op zijn paarse politieke podium, in de nacht van 4 op 5 augustus 1990 ontvoerd en in het hoofd geschoten. Hij werd op straat achtergelaten, vlakbij het Kabinet van Bevelhebber Bouterse. Het onderzoek naar de moord op Gooding liep stuk op ‘ blinde muren’.
Tot de dag van vandaag doet het Openbaar Ministerie in Paramaribo alsof het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, niet bestaat.
Andre Ajintoena, voorzitter van de Stichting Moi Wana, zegt dat jaarlijks een plengoffer wordt gedaan op de plaats des onheils. Hij hoopt dat het strafrechtelijk onderzoek eindelijk op gang komt.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com