GFC NIEUWSREDACTIE- In samenwerking met het opleidingsinstituut Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis) voert Bloomentuin Academy momenteel een groots wetenschappelijk onderzoek uit naar de invloed die fatsoenlijk, menswaardig werk en eventueel aanwezige krabbenmentaliteit op de werkvloer heeft voor Surinaamse arbeiders om een leven lang te gaan leren.
“Dat laatste is natuurlijk nodig, als wij ons beseffen aan de vooravond van een economische doorbraak te staan,” wordt aangehaald door Bloomentuin.
“Echter kunnen we nog niet constateren, dat onze mensen goed zijn opgeleid. Daarvoor laat het onderwijssysteem in Suriname nog te veel liggen, maar zullen de beleidsmakers toch een nieuwe weg moeten gaan zoeken om te zorgen dat ook onze arbeidscapaciteit op het gewenste niveau wordt gebracht.
BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Waarom het belangrijk is om een goede mondgezondheid te hebben tijdens de zwangerschap
“Aan het concept van leven lang leren, zal Suriname in de nabije toekomst ook niet meer kunnen ontkomen.”
Daarbij speelt nog, dat wij in Suriname gehouden zijn om de duurzame doelstelling 8, Decent Work & Economic Growth, uitgevaardigd door de VN, door Suriname omarmd en geratificeerd door de DNA, uiterlijk in 2030 te hebben geïmplementeerd.
Zoals de titel van deze SDG (sustainabel development goal) al aangeeft, wordt verondersteld dat er een relatie is tussen fatsoenlijk, menswaardig werk en economische groei.
“Echter, wij allen weten, dat in veel bedrijven er nog een akelig fenomeen aanwezig is en die bekend staat als de krabbenmentaliteit”.
“Kennelijk worden mensen soms geen successen gegund en wij verwachten dan ook, dat in organisaties waar deze krabbenmentaliteit hoogtij viert, de motivatie om een leven lang te leren flink onderuit haalt.”
BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouw gedumpt door partner omdat ze naar begrafenis gaat
“Dit zijn dus allemaal veronderstellingen, hypotheses. Om hier duidelijkheid in de Surinaamse situatie over te krijgen, dient het goed en vooral wetenschappelijk te worden onderzocht. Daarvoor hebben we afgelopen maanden een intensieve literatuurstudie gedaan en is er een conceptueel model ontworpen.”
Er is ook een vragenlijst ontwikkeld, langs de lijnen van dit conceptuele model. Iedere vraag geeft de mogelijkheid om meer en beter inzicht te krijgen in de relaties zoals die in het model zijn weergegeven.
“Wij willen de komende weken besteden om vanuit de verkregen antwoorden vanuit de maatschappij, vast te stellen of de door ons veronderstelde relaties kloppen en zo ja, wat de invloed is van decent work en krabbenmentaliteit op de motivatie.”
De link naar de vragenlijst is: https://forms.gle/GAmN29rJ2TYENeWv8
BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com