GFC NIEUWSREDACTIE- De beslissing van de rechtbank tot opheffing van het strafvorderlijk beslag op een geldtransport vanuit Suriname van 19.5 miljoen euro blijft niet in stand.
Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Dit heeft tot gevolg dat het beklag van (onder meer) de Centrale Bank van Suriname tegen het strafvorderlijk beslag op het geld opnieuw moet worden behandeld en beoordeeld door de rechtbank.
Het is de grootste partij aan contanten, die ooit in Nederland in beslag is genomen op verdenking van witwassen. De zending werd in april 2018 in beslag genomen op verdenking van witwassen.
BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Steve Meye denkt het beter te weten dan de Paus! Psychiaters vragen grootheidswaanzin te onderzoeken
Surinaamse banken; te weten: Finabank, De Surinaamsche Bank en Hakrinbank, hebben toen samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een rechtszaak aangespannen om het geld terug te krijgen.
Op 24 december 2020 wees de rechtbank Noord-Holland vonnis, inhoudende dat de in beslag genomen euro’s teruggegeven moesten worden, omdat de Centrale Bank van Suriname immuniteit geniet.
Twee weken na de uitspraak, heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie cassatie ingesteld bij de Hoge Raad tegen het vonnis van Rechtbank Noord-Holland, om de 19.5 miljoen euro terug te geven aan Suriname.
Het hele rechtsproces van de Surinaamse banken zal nu opnieuw beginnen en wordt de 19,5 miljoen euro, voorlopig niet teruggegeven.
BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIKÂ HIER
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com